Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Duplán diós gluténmentes kosárka recept 1 óra alatt

duplán diós gluténmentes kosárka receptBecsei Ferencné (Iri mama konyhája) egy klasszikus diós süteményt készített:  diós gluténmentes kosárka:

Ezt a sütit érdemes kipróbálni, nem csak mutatós, de nagyon finom. Most kétféle töltelékkel készítettem, de bármivel tölthetitek amit szerettek.

Hozzávalók (12 darabhoz):

Tészta: 12 db diós gluténmentes kosárkához

  • 150 g Doves farm gluténmentes kenyérliszt-keverék
  • 150 g Doves farm önkelesztő gluténmentes lisztkeverék
  • 50 g darált dió
  • 3 g só
  • 15 g cukor
  • 10 g útifűmaghéj (psyllium rost)
  • 2 g gluténmentes sütőpor
  • egy késhegynyi xantán (sikérhelyettesítő)
  • 2 db M-es méretű tojás sárgája
  • 65 g vaj vagy margarin
  • 100 g tejföl
  • 40 g tejszín
  • egy fél citrom reszelt héja

Diós töltelék (6 db – hoz)

  • 2 db M-es méretű tojás fehérje
  • egy csipet só
  • 20 g cukor
  • 200 g darált dió
  • egy fél citrom reszelt héja

Ricottás – lekváros töltelék (6 db – hoz):

  • 200 g ricotta sajt
  • 150 g bármilyen lekvár

Tetejére :

  • 50 g olvasztott csokoládé

A duplán diós gluténmentes kosárka elkészítése:

  • Először tálba mérem a liszteket, sót, cukrot, darált diót, útifűmaghéjat, sütőport és a xantánt és kézi habverővel alaposan elkeverem.
  • Ezután beleteszem a tojások sárgáját, olvasztott margarint, tejfölt, citrom reszelt héját.
  • Kézzel összegyúrom a tésztát. Úgy éreztem hogy egy pici nedvességet még elbírna a tészta, ezért egy kevés tejszínt tettem hozzá, így tökéletes, rugalmas tésztát kaptam.
  • Muffin sütőbe, kis kapszlikat tettem. Tésztát 12 egyenlő részre osztom, belenyomkodom a formába. Egészen a pereméig, majd hűtőbe teszem 30 percre.
  • Addig a tojások fehérjét sóval habbá verem, majd hozzáadom a cukrot, fényesre, keményre Majd beleforgatom kézi habverővel a cukros, citrom reszelt héjával elkevert darált diót.
  • Sütőt előmelegítem 180 °C fokra, légkeverésre. Kiveszem a hűtőből a tésztát, betöltöm a diós töltelékkel. 6 db-ot tudtam ebből a mennyiségéből készíteni. Ezért a másik felébe lekvárt tettem, majd rá a ricottát. Semmi cukor nem kell hozzá, elég ami a lekvárban van.
  • 15-20 percig sütöm. Színét kell figyelni, aranysárga legyen. Rácson hűtöm.
  • Majd mikróban felmelegítem a csokit, habzsákba töltöm. Végén a csúcsát lecsippentem, hogy pici lyuk legyen. Majd a kihűlt kosárkák tetejére csorgatom.
  • Máris fogyasztható ez a finomság.

Jó étvágyat kívánok hozzá.

Elkészítési idő: 1 óra

Nehézségi szint: haladó

Tápanyagtartalom az egész tésztában Fél adag tésztában (6 db. kosár)
Energia 9555 kJ / 2275 kcal 4778 kJ / 1138 kcal
Zsír 113,3 g 5,6 7 g
  amelyből telített zsírsavak 47,1 g 23,6 g
Szénhidrát 264,0 g 132,0 g
  amelyből cukrok 25,3 g 12,7 g
Rost 5,7 g 2,9 g
Fehérje 33,9 g 17,0 g
4,92 g 2,46 g

Kész kosárban

Tápanyagtartalom 6 db. diós töltelékesben 1 db. diós töltelékesben
Energia 11554 kJ / 2751 kcal 1926 kJ / 459 kcal
Zsír 185,1 g 30,9 g
  amelyből telített zsírsavak 41,5 g 6,9 g
Szénhidrát 188,8 g 31,5 g
  amelyből cukrok 65,0 g 10,8 g
Rost 15,9 g 3,2 g
Fehérje 62,2 g 10,4 g
3,46 g 0,58 g

Kész kosárban

Tápanyagtartalom 6 db. ricottás lekvárosban 1 db. ricottás lekvárosban
Energia 7790 kJ / 1855 kcal 1298 kJ / 309 kcal
Zsír 84,6 g 14,1 g
  amelyből telített zsírsavak 40,3 g 6,7 g
Szénhidrát 223,5 g 37,3 g
  amelyből cukrok 103,2 g 17,2 g
Rost 6,9 g 1,2 g
Fehérje 37,2 g 6,2 g
2,46 g 0,41 g

A gluténmentes diós kosárka sütemény recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

duplán diós gluténmentes kosárka recept

duplán diós gluténmentes kosárka

Kategória: , , ,