Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes mandulás tarte

tarte recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes mandulás tarte recepttel bővült.

Az egyik nagy kedvencem ez a francia desszert. Régóta megvettem már a tarte formát és a szilikon kupolaformát. Sokat és sokszor néztem meg Youtube videókat, mire bele mertem vágni saját tarte elkészítésébe, és persze mentesítettem is a neten keringő recepteket.

Hozzávalók (12 db kosárhoz):

kosárkához:

  • 300 g It’s us Mikló’s Universal plusz gluténmentes lisztkeverék
  • 200 g ligamargarin
  • 100 g porcukor
  • 40 g darált mandula
  • 1 db M-es méretű tojás
  • csipet só

mákkrémhez:

  • 80 g darált mák
  • 35 g porcukor
  • 60 ml rizsital
  • negyed citrom reszelt héja

kupola:

  • 300 ml Meggle Vegan Patisserie Decor 
  • 100 ml rizsital
  • 50 g mandulaőrlemény
  • 110 g szilvalekvár
  • 35g porcukor
  • csipet só
  • 50 ml víz
  • 4 teáskanál Lucullus zselépor

A gluténmentes mandulás tarte elkészítése:

  • a lisztbe a darált mandulát, sót, porcukrot, liga margarint és a tojást
  • gyors mozdulatokkal keverjük, állítsuk össze a tésztánkat (nekem túl nagy volt a tojás, így még tettem bele kevés darált mandulát)
  • kitartóan, de gyorsan kell dolgoznunk, össze fog állni a tésztánk
  • ha kész, és akkor takarjuk be egy fóliával, és tegyük be a hűtőszekrénybe fél órára
  • felezzük el a tésztát, enyhén lisztezett deszkára / sütőpapírra tesszük és kb 3-4 mm vastagra kinyújtjuk ki két sütőpapír között 
  • ezt a két adag tésztát tegyük be sütőpapírostul a hűtőszekrénybe legalább 40- 60 percre
  • amikor már nagyon hideg lett a tészta, akkor szaggassuk ki a tart alsó részét
  • a másik adag tésztából vágjuk hosszú csíkokat, amik a tarte oldalát fogja adni
  • óvatosan nyomjuk a tésztát a tarte aljára, és oldalára, tapadjon össze az egész tésztánk
  • a leeső részeket összegyúrjuk és újra nyújtjuk. Vigyázat, ha felmelegszik a tészta, akkor ragadni fog! Tegyük be ekkor újra a hűtőszekrénybe
  • a tarte -okat tegyük vissza újra a hűtőszekrénybe, kb. 1 órára
  • a tésztakosarakat 165 °C fokon, alsó-felső sütéssel 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük
  • ha kihűltek a megsült tészták, akkor tudjuk kivenni a tarte formákból, és újra megsütni a maradék tésztákat (kosarakat)
  • a többi maradék 6 tarte-ot ugyan így készítjük el, mindig pihentetve a tésztát
  • elkészítjük a mákkrémet
  • a mákot és a porcukrot, a reszelt citromhéjjal együtt megfőzzük a rizsitalban
  • tegyük félre hűlni a krémet
  • készítsük el a kupolákat
  • a vízbe szórjuk a zselatinport, hagyjuk megdagadni
  • addig forraljuk a rizsitalt és a vegán tejszín alternatívát, a szilvalekvárt, sót és a porcukrot is
  • majd öntsük bele a megdagadt zselatint is, és melegítsük együtt pár percig
  • öntsük a kupolákba a kész krémet
  • tegyük be a hűtőszekrénybe pihenni legalább ¾ órára
  • ha minden kihűlt, akkor a tarte aljára óvatosan kenjünk mákkrémet, és picit pihentessük újra
  • óvatosan vegyük ki a kupolákat, és tegyük a krémmel töltött tartokra
  • dekoráljuk darált mandulával, és máris tálalhatjuk is

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: haladó – kicsot bonyolult

Elkészítési idő: 5 óra

Tápanyagtartalom az egészben 1 db. tarteban
Energia 21907 kJ / 5216 kcal 1829 kJ / 435 kcal
Zsír 290,0 g 24,2 g
  amelyből telített zsírsavak 146,9 g 12,2 g
Szénhidrát 561,7 g 46,8 g
  amelyből cukrok 298,5 g 24,9 g
Rost 13,8 g 1,2 g
Fehérje 52,7 g 4,4 g
3,15 g 0,26 g

A mediterrán gluténmentes mandulás tarte tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes tarte recept

gluténmentes tarte

Kategória: , , , , ,