Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes rozmaringos – epres – szilvás pite

pite recept gluténmentesenIri mama egy gluténmentes rozmaringos – epres – szilvás pitével bővítette receptgyűjteményünket.

Pitét sokféle gyümölccsel süthetünk. Volt itthon ringló szilva, másik nem kapható, de ez szinte egész évben. Gombócot, pitét készítek belőle sokszor. Hogy ne legyen unalmas, friss rozmaringgal bolondítottam meg. Nagyon finom lett.

Hozzávalók (8 szelet pitéhez):

Töltelékhez:

Tésztához:

  • 250 g Schär Mix IT univerzális lisztkeverék (másik liszttel elkészíthető)
  • 8 g útifűmaghéj
  • 125 g Flóra margarin
  • 1 db M-es közepes méretű tojás
  • csipet só
  • 10 g cukor
  • 20-30 g hideg víz (attól függ milyen liszttel készíted)

A rozmaringos – epres – szilvás gluténmentes pite elkészítése:

  • Pár órával előbb, az epret és a szilvát megmosom, apró kockákra vágom, cukorral leszórom.
  • Így jól összeérnek az ízek.
  • Ezután tapadásmentes serpenyőbe öntöm, apróra vágott rozmaringot is hozzáadom, sűrűre főzöm.
  • Végén beleteszem a fahéjat, vaníliás pudingport.
  • Jól összekeverem, hűlni teszem.
  • Pite tésztát, késes aprítóban készítem, gyorsabb és nem melegszik fel a kezemtől.
  • A tészta hozzávalóit belemérem a késes aprítóba, pár fordulattal összeállítom a tésztát.
  • Ezután gyúrólapon átgyúrom, gyorsan dolgozom, igyekszem nem felmelegíteni a margarint.
  • Tésztából negyedrészt félreteszek a tetejére.
  • 23 cm átmérőjű formába belenyomkodom a maradék tésztát, egészen a pereméig.
  • Itt ha van időm, 30 percre hűtőszekrényben pihentetem.
  • Most ezt a lépést kihagytam.
  • Kihűlt gyümölcsöt rásimítom, majd a maradék tésztából rácsot készítek a tetejére.
  • 180 °C fokon, légkeveréssel, 15 -20 percig sütöm.
  • Nekem ennyi idő alatt elkészült.
  • Mivel minden sütő más, ezért a sütési idő változó.
  • Rácson hagyom kihűlni, szeletekre vágom, tálalom.
  • Nagyon finom, üde, illatos, gyümölcsös sütemény.
  • Jó étvágyat kívánok hozzá.

Elkészítési idő: 60 perc

Nehézségi szint: kezdő

Tápanyagtartalom az egészben 1 szelet rozmaringos – epres – szilvás
gluténmentes pitében
Energia 9071 kJ / 2165 kcal 1134 kJ / 271 kcal
Zsír 59,0 g 7,4 g
  amelyből telített zsírsavak 11,8 g 1,5 g
Szénhidrát 370,8 g 46,4 g
  amelyből cukrok 145,2 g 18,2 g
Rost 60,2 g 7,5 g
Fehérje 23,4 g 2,9 g
2,01 g 0,25 g

A gluténmentes rozmaringos – epres – szilvás pite recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes pite recept

gluténmentes rozmaringos – epres – szilvás pite

Kategória: , , , ,