Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes epres spagetticsinta, gyümölcsös spagetti palacsinta

gluténmentes palacsinta receptKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes epres spagetticsinta, gyümölcsös spagetti palacsintával bővült.

Mi is legyen a palacsinta lisztből? Valami finomság? Valami látványos? A kettő együtt megvalósítható? Természetesen. Szokásos gluténmentes palacsinta tésztát megbolondítottam párolt eperrel, néhány fújás tej- és gluténmentes növényi habbal. Addig próbáljuk ki, amíg még tart a hazai eperszezon.

Hozzávalók (4 adag):

Palacsinta tésztához:

Epermártáshoz:

  • 100 g friss eper
  • fél kezeletlen héjú, bio citrom reszelt héja
  • pár csepp frissen facsart citromlé
  • fél evőkanál negyedannyi édesítőszer (1:4 édesítő)

Tetejére:

  • tányéronként 4-6 szem friss eperszem
  • tányéronként 4 g gluténmentes, növényi hab
  • tetejére pár friss bazsalikom levél

A gluténmentes epres spagetticsinta, gyümölcsös spagetti palacsinta elkészítése:

  • A palacsinta tészta hozzávalóit keverjük el csomómentesre.
  • Picit hagyjuk állni.
  • Forró olajozott palacsintasütőben egy cumiból nyomjunk ki vékony palacsinta tésztákat. (most szilikon ecset segítségével kentem el vékonyan az étolajat)
  • A palacsinták mindkét oldalát süssük meg.
  • A legkönnyebb úgy, hogy egy csipesz segítségével a vékony „spagetti” palacsinta csíkokat átfordítjuk.
  • Figyeljünk arra, hogy hosszabb idő elteltével a palacsinta tésztája sűrűsödhet.
  • Ekkor adjunk hozzá vizet, és keverjük el alaposan.
  • Miközben sülnek a palacsinták, mikrohullámú sütőben víz nélkül 2 perc alatt pároljuk meg az epreket.
  • A megpárolt eprekhez adjuk az édesítőt, a citromhéjat és levet.
  • Turmixoljuk össze az egészet.
  • Osszuk el ezt a 4 tányéron.
  • A kész spagetticsintákat amennyire csak tudjuk, tekerjük fel, mint a rendes spagettit.
  • Helyezzük az epres öntetre.
  • Szórjuk meg eperrel.
  • Dekoráljuk friss bazsalikommal.
  • Nyomjunk a palacsinta csíkok mellé növényi habot.
  • Langyosan tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítés idő: 1 óra

Tápanyagtartalom az egészben 1 adag gluténmentes gyümölcsös spagetti palacsintában
Energia 5308 kJ / 1267 kcal 1328 k /317 kcal
Zsír 41,1 g 10,3 g
  amelyből telített zsírsavak 10,0 g 2,5 g
Szénhidrát 197,1 g 49,3 g
  amelyből cukrok 14,0 g 3,5 g
Rost 5,0 g 1,3 g
Fehérje 18,6 g 4,7 g
,35 g 0,34 g

A gluténmentes epres spagetticsinta, gyümölcsös spagetti palacsinta tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

Kategória: , , ,