Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes tökmagkrémes sós csiga

csiga recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes tökmagkrémes sós csigával bővült.

A sok-sok édesség után, vágytam már valami sós falatra, falatokra. Ezer éve sütöttem már csigákat, ezért gondoltam egyet, és egy sós, tökmagos, növényi sajtos csigát álmodtam meg. Már a színe is kínálja magát, de az íze leírhatatlanul finom.

Hozzávalók (24 db):

Tésztához:

  • 150 g gluténmentes zabpehelyliszt
  • 200 g It’s us Mikló’s Universal lisztkeverék
  • 50 g tápiókakeményítő
  • csipet cukor
  • csipet só
  • 60 g olvasztott margarin
  • 12 g It’s us útifűmaghéj őrlemény
  • 300 ml víz
  • 20 g friss élesztő

Krémhez:

  • 125 g (sózott) tökmag
  • 150 g növényi sajt
  • 50 g lágy margarin
  • 1 evőkanál napraforgó étolaj
  • 4 evőkanál oliva olaj
  • frissen őrölt bors

Nyújtáshoz:

  • 2-3 evőkanál It’s us Miklós Universal lisztkeverék

Tetejére:

  • 3 evőkanál margarin
  • 1 teáskanál ketchup
  • 3 evőkanál apró magkeverék

A gluténmentes tökmagkrémes sós csiga elkészítése:

  • A tökmagot pirítsuk meg pár perc alatt forró serpenyőben.
  • Tegyük félre hűlni.
  • 50 ml langyos vízben, csipet cukorral futtassuk fel az élesztőt.
  • Amíg kel az élesztő, mérjük ki a száraz hozzávalókat a tésztához.
  • A felfutott élesztőt adjuk a száraz összetevőkhöz.
  • Dagasztógép segítségével alaposan dagasszuk meg a tésztát.
  • Közben fokozatosan adjuk hozzá a vizet, az napraforgó olajat, olvasztott margarint.
  • Ha szépen összeállt a tészta, lefedve kelesszük kb. 30 percet.
  • A kihűlt, pirított tökmagot aprítógépben pürésítsük krémesre a felvágott növényi sajttal, sóval, borssal, margarinnal és az oliva olajjal.
  • Most azért csak csipetnyi sót adtam hozzá, mert a tökmag eleve sós volt!
  • Közben, ha már megkelt a tészta, lisztezett felületen nyújtsuk ki, téglalap formájúra.
  • Erre halmozzuk a tökmagos-növényi sajtos krémet.
  • Óvatosan, egy kenőkés segítségével egyenletesen kenjük a tésztára a krémet.
  • Tekerjük fel óvatosan.
  • Vágjunk ebből két ujjnyi vastagságú csigákat.
  • Helyezzek sütőpapírral bélelt tepsibe.
  • Kicsit pihentessük, amíg a sütő felmelegszik 180 °C fokra.
  • Olvasszuk fel a margarint, adjuk hozzá a ketchupot.
  • Kenjük le a csigákat, szórjuk meg magvakkal.
  • Előmelegített sütőben 180 °C fokon kb. 30 percet sütjük. 
  • Kihűtve tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: kelesztéssel, sütéssel együtt 1,5 óra

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes tökmagkrémes sós csiga tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes csiga recept

gluténmentes tökmagkrémes sós csiga

Kategória: , ,