Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes tonkababos-kávékrémes kocka

kocka recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes tonkababos-kávékrémes kocka bővült.

A tonkababról már hallottam, de a figyelmemet egyik diákom hívta fel erre. Nagyobb fűszeres boltokban, ázsiai élelmiszerüzletekben könnyen beszerezhető ez a mesés illatú fűszernövény termése. Nagyon illik a kakaós, csokis, kávés krémekhez. Hiába van rossz híre, nem igaz belőle semmi, nyugodtan felhasználható finom fűszer. 

Hozzávalók (18 db):

Tésztához:

  • 5 db egész tojás
  • 5 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál napraforgó étolaj
  • 6 evőkanál It’s us Miklo’s Universal plusz lisztkeverék
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 csomag Dr. Oetker Finesse vaníilia kivonat

Kávékrémhez:

  • 2 dl frissen főtt kávé
  • 1 dl víz
  • 40 g csokoládés pudingpor
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 1 db tonkabab lereszelve
  • 200 ml Kara kókuszkrém 
  • 125 g Ráma Vega vajhelyettesítő
  • 3 evőkanál porcukor

Csokimáz:

  • 100 g kristálycukor
  • 25 ml víz
  • 2 evőkanál holland kakaópor
  • 2 kávéskanál napraforgó étolaj
  • 1,5 evőkanál Ráma Vega vajhelyettesítő

Tetejére, dekorációképp (el is hagyható)

  • pár szem kávé
  • fél-fél szem pisztácia
  • kis adag vajkrém (Ráma Vega vajhelyettesítőből)

A gluténmentes tonkababos-kávékrémes kocka elkészítése:

  • A tojásokat most egyben vertem fel robotgép segítségével, a cukorral és az egy evőkanál étolajjal.
  • Adjuk hozzá a vanília kivonatot, verjük tovább habosra a tojásokat.
  • Ha kész a habunk, beleszitáljuk a többi hozzávalót. (liszt, sütőpor és szódabikarbóna)
  • 31×23 cm nagyságú tepsit kibélelünk sütőpapírral, és előmelegített 180 °C fokos sütőben készre sütjük. Kb. 15 perc.
  • Elkészítjük a kávékrémet, mintha pudingot főznénk. Cukrot a kávé és víz egy részével és a csokoládés pudinggal elkeverjük. 
  • Reszeljük bele a tonkababot.
  • Jó sűrűre főzzük a többi vizes kávéval. 
  • Ha kihűlt a krém, hozzá adjuk a Ráma vajhelyettesítőt és porcukrot. Krémesre keverjük.
  • A piskótánk kihűlt, hosszában ketté vágjuk.
  • Amikor a krém is kihűlt, kézi robotgép segítségével verjük habosra a Kara kókuszkrémmel, porcukorral és a vajhelyettesítővel.
  • Kenjük le a tésztalapunk alsó részét a krémmel, és helyezzük vissza rá a tészta felső lapját.
  • Tegyük hűtőbe pihenni.
  • Amíg pihen a tészta, főzzük meg az összes hozzávalóból a csokimázat.
  • Az étolajtól fényes lesz a csokoládémáz, a vajpótló pedig segít megdermednie.
  • Pár percig hagyjuk hűlni a mázunkat. (az én mázam nagyon gyorsan elkezdett megdermedni)
  • Majd szépen, óvatosan kenjük el a tészta tetején.
  • Ízlés szerint dekorálhatjuk a kockákat kávészemekkel, pisztáciával, vagy kevés „vajkrémmel”
  • Tegyük újra hűtőszekrénybe és hagyjuk megdermedni a csokoládémázat. 

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: haladő

Elkészítési idő: 1,5 óra

Tápanyagtartalom az egészben 1 db. tonkababos
kockában díszítés nélkül
Energia 14023 kJ 3339 kcal 778 kJ / 185 kcal
Zsír 189,0 g 10,5 g
  amelyből telített zsírsavak 84,2 g 4,7 g
Szénhidrát 348,0 g 19,3 g
  amelyből cukrok 250,7 g 13,9 g
Rost 1,2 g 0,1 g
Fehérje 37,7 g 2,1 g
0,68 g 0,04 g

A gluténmentes tonkababos-kávékrémes kocka tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes kocka recept

gluténmentes kávékrémes kocka

Kategória: , ,