Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes almás pite mazsolával és házi szilva lekvárral

gluténmentes almás pite receptIri mama legújabb gluténmentes almás pite változata:

Sok éve készítek gluténmentes almás pitét, mindig kicsi pluszt teszek hozzá. Most is így volt ez. Hihetetlenül finom, omlós, szaftos pite lett. Próbáljátok ki, bízom benne hogy elnyeri tetszésetek.

Hozzávalók (kb. 20 szelethez):

Töltelék :

  • 1,5k g alma
  • 10 dkg mazsola
  • 40 g cukor
  • 5 g gluténmentes fűszerkeverék (gyömbér, fahéj, koriander, szerecsendió, szegfűszeg, kömény keveréke)
  • 30-40 g rizsdara a töltelék alá és fölé szóráshoz
  • 50g szilva lekvár (saját készítésű)

Tészta :

  • 150 g It’s us Miklo’s universal gluténmentes lisztkeverék (korábbi néven Alfa-mix)
  • 150 g It’s us Kati’s low carb mix gluténmentes sütemény lisztkeverék
  • 200 g Schr baking mix liszt (régi nevén Mix it)
  • 4 g sütőpor
  • 5 g útifűmaghéj
  • 50 g cukor
  • 120 g tejföl
  • 2 db M-es méretű tojás
  • 150 g margarin
  • 1 db narancs reszelt héja

A gluténmentes almás pite elkészítése:

  • Először az almát meghámozom, mosom, nagylyukú reszelőn lereszelem. Kicsit kinyomom a levét, mert nagyon leveses. Különben eláztatja a tésztát.
  • Lábasba teszem, ráteszem a cukrot, és a fűszer mix keveréket, megpárolom. Így is lesz leve, de ennyi jó ha van. Amíg hűl, elkészítem a tésztát.
  • Száraz hozzávalókat tálba mérem, elkeverem.
  • Ezután a tojásokat, tejfölt és a margarint, rugalmas tésztát gyúrok. Én többféle lisztet használtam, de lehet csak az egyikből is‼ Ebben az esetben lehetséges hogy több tejföl kell hozzá, mert minden lisztnek más a folyadék felvétele. Ehhez a recepthez ennyire volt szükség.
  • Csodás, rugalmas, jól kezelhető tészta lett. Addig pihen, míg a töltelék kihűlt.
  • Ezután elfelezem úgy, hogy ami alulra kerül tészta az picivel nagyobb méretű legyen.
  • Sütőpapíron tepsi méretűre (35 x 25 x 4 cm) nyújtom, papírral együtt tepsibe húzom, villával megszúrkálom.
  • Rizsdarával megszórom, majd a kihűlt alma tölteléket elsimítom rajta. Erre kanalazom a lekvárt, elsimítom, és megszórom rizsdarával.
  • Kinyújtom a tészta másik felét, ráteszem a tetejére, megszurkálom.
  • Én hagytam ki díszítéshez egy kis tésztát, hogy szebb legyen, de ez elhagyható.
  • Előmelegített sütőben 180 °C fokon, légkeveréssel 20 percig sütöm.
  • Rácson hűtöm, szeletelem.
  • Porcukorral szórom, csak a fotó miatt, egyébként nem teszek rá.

Elkészítési idő: 1 óra 30perc

Nehézségi szint: haladó

Tápanyagtartalom az egészben 1 db. mazsolás, almás,
lekváros gluténmentes pitében
Energia 19170 kJ / 4566 kcal 958 kJ / 228 kcal
Zsír 138,4 g 6,9 g
  amelyből telített zsírsavak 78,3 g 3,9 g
Szénhidrát 762,5 g 38,1 g
  amelyből cukrok 358,7 g 17,9 g
Rost 112,2 g 5,6 g
Fehérje 37,3 g 1,9 g
2,38 g 0,12 g

A gluténmentes almás pite recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes almáspite recept

gluténmentes almás pite házi szilbvalekvárral

Kategória: , ,