Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Iri mama meggyes krémes gluténmentes sütemény receptje

Az előző oldalon összeszedtük a szükséges hozzávalókat, lásssunk neki az elkészítéshez!

gluténmentes krémes süti recept

A meggyes krémes gluténmentes sütemény elkészítése:

  • Késes aprítóban teszem a kimért gluténmentes lisztet, sót, felkockázott hideg vajat. Pár fordulattal morzsásra keverem. Hozzáadom a hideg vizet, újra pár fordulat, és összeáll a tészta.
  • Liszttel szórt gyúrólapra borítom a tésztát, átgyúrom. Nagyon jól kezelhető, formázható, nyújtható lett.
  • Elfelezem, külön dolgozom fel a két tészta gombócot.
  • Amíg az elsőt készítem, másikat hűtőbe teszem.
  • Vékonyan alálisztezek, egy nagy méretű téglalappá nyújtom. Az 50 g hideg vaj egy részét ráreszelem, majd felülről lefelé, lentről felfelé fedésben hajtom a tésztát.
  • Kinyújtom, reszelek rá hideg vajat, majd balról jobbra, jobbról balra hajtom fedésben.
  • Újra nyújtom, reszelek rá hideg vajat, hajtom.
  • Itt egy négyzet alakú tészta tömböm lett, becsomagolom és hűtőbe teszem 45 percre.
  • Gyorsan elkészítem a második tésztát ugyan így, hűtőbe teszem 45 percre.

Közben elkészítem a krémet.

  • Pudingot cukorral és a tejjel sűrűre főzöm, langyosra hűtöm, belekeverem kézi mixerrel a vajat, jó habosra. 100g
  • Hulalát felverem, cukrot nem teszek hozzá, elég ami benne van,összeforgatom a kihűlt pudinggal, hűtőbe teszem. Quarkot és a 300 g hulalát kemény habbá verem. Cukrot nem adok hozzá, elég ami benne van. Aki édesebben szereti tegyen hozzá.
  • Ezt is hűtőbe teszem. Quark egy joghurt és sajtkrém keveréke. Lehet helyettesíteni növényi alternatívával, joghurttal, mascarponeval. (Ha híg lenne a krém feloldott zselatinnal szilárdítsuk meg.)
  • Végül leszűröm a meggyet, késes aprítóban ledarálóm. Nem pépet szerettem volna, inkább egyenletes gyümölcsös, darabos alapot.
  • Mire elkészülök, felmelegítem a sütőt 190 °C fokra, légkeverésre. 2 db 35 x 24 cm sütőpapírt lemérek.
  • Pici lisztet szórok rá, papír nagyságúra kinyújtom az egyik tésztát. Széleit egyenesre igazítom, villával megszúrkálom, felvert tojással lekenem.
  • Sütőlemezre húzom, 20 – 25percig sütöm.
  • Másik lapot ugyan így készítem. Leeső részeket újra gyúrom, nyújtom, lekvárral töltöm , pirosra sütöm. Ez a bónusz 🙂.
  • Ezután megfelelő méretű tálcára teszem az egyik lapot, rásimítom a pudingos krémet, majd arra a quarkos, hulalásat. Erre egyenletesen elosztom a darabolt meggyet.
  • Befedem a másik lappal, hűtőbe teszem dermedni. Érdemes egy éjszakára, másnapra szépen szeletelhető lesz.
  • Én reggel tettem a tetejére az olvasztott csokit, díszítem, szeletelem.

Elégedett vagyok, nagyon finom lett ez a meggyes krémes. Kicsit idő igényes, de megéri elkészíteni.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Elkészítési idő :

  • Lapok elkészítése, hűtése, sütése: 3 óra
  • Krémek elkészítése, hűtése: 30-40 perc
  • Betöltés, díszítés: 15-20 perc
  • Tetejére csokimáz, díszítés: 10 perc
  • Hűtés: egy éjszaka

Nehézségi szint: haladó

 

A recept tápérték számítása folyamatban.

 

A meggyes krémes gluténmentes sütemény tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

 

Kategória: , , ,