Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Kapros-túrós gluténmentes süti

kapros-túrós gluténmentes süti receptHozzávalók egy kb. 20×25- cm-es sütőtálhoz:

Az alaptésztához:

  • 25 dkg Schar Mix B gluténmentes lisztkeverék
  • 10 dkg Barbara gluténmentes lisztkeverék
  • 2 dl langyos tej 2,8%-os *
  • 2 csipetnyi kristálycukor
  • 1 tasak (7 g) gluténmentes élesztő  **
  • 1 db közepes (M-es) méretű tojás
  • 5 dkg puha vaj *

A túrós réteghez:

  • 90 dkg túró *
  • 8 dkg porcukor
  • 4 db tojás
  • 1 tasak vaníliás cukor **
  • 2 evőkanál aprított kapor

A tetejére:

  • 1 dl tejföl *
  • 3 csapott evőkanál (30 g) porcukor

Elkészítés:

  • Az alaptésztával kezdjük.
  • A langyos tejbe beleszórjuk a két csipetnyi cukrot és az élesztőt és felfuttatjuk.
  • Ha kész, az összes többi hozzávalóval egy tálba öntjük és összegyúrjuk. (Akkor jó, ha nem ragad és elválik a tészta az edény falától. Ha szükséges, adhatunk még hozzá a lisztkeverékekből.)
  • Gombóccá formázzuk és meleg helyen kelni hagyjuk.
  • Ha megkelt, kinyújtjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe terítjük.
  • 180 °C fokon 10 percig sütjük.
  • Közben kikeverjük a túrós masszát.
  • Az alapanyagokat egy tálba mérjük és alaposan összekeverjük.
  • A 10 perc leteltével az alaptésztára kanalazzuk a túrós masszát és elegyengetjük.
  • Visszatoljuk a sütőbe és 20 percig sütjük.
  • Közben a tejfölt kikeverjük a porcukorral és ha lejárt a sütési idő, rákenjük a tetejére, és még 10 percre visszatoljuk sülni.

Elkészítési idő: 90 perc

Nehézségi szint: közepes

* laktózmentes változatban, társuló laktózintolerancia esetén is fogyasztható
** Az alapanyagok kiválasztásakor olvassuk el a csomagoláson a jelöléseket! Amennyiben “nyomokban glutént tartalmazhat” szerepel rajta, akkor az azt jelenti, hogy gyártáskor, csomagoláskor érintkezhetett gluténtartalmú összetevővel.

 

 Tápanagtartalom 1 szeletben 20 szelet készítése esetén 25 szelet készítése esetén
Energia 817,1 kJ / 199,3 kcal 651,9 kJ / 159,0 kcal
Fehérje 9,0 g 7,2 g
Zsír 7,9 g 6,3 g
  amelyből telített zsírsavak 4,7 g 3,8 g
Szénhidrát 21,7 g 17,3 g
  amelyből cukrok 8,8 g 7,0 g
Élelmi rost 1,0 g 0,8 g

A gluténmentes kapros-túrós gluténmentes süti recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin, weboldalunk dietetikusa végezte el.

Kategória: ,