Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes kovászos aszalt paradicsomos kenyér

kovászos kenyér recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes kovászos aszalt paradicsomos kenyér bővült.

Gluténmentes kovásszal már szinte minden ízben készítettem kenyeret. Egy mediterrán hangulatú kenyeret készítettem, aszalt paradicsommal és rozmaringgal. Maradék liszteket öntöttem össze, de így kiváló állagú és ízű kenyér lett belőle. Nagy kedvencem lesz ez a kenyér.

Hozzávalók (10 adag):

Kovászhoz:

  • 60 g érett gluténmentes kovász
  • 60 g Mimen cirokliszt
  • 60 g It’s us Fehér gluténmentes  kenyérliszt keverék
  • 60 g It’s us Miklos’s univerzális plus gluténmentes  lisztkeverék prebiotikus
  • 180 ml langyos víz
  • 1 teáskanál méz

Tésztához:

  • kész, előbbi érett előtészta a kovászból
  • 380 ml langyos víz
  • 15 g It’s us Naturbit útifűmaghéj őrlemény
  • 15 g só
  • 4 g konjaliszt
  • csipet cukor
  • 30 g aszalt paradicsom
  • 100 g It’s us Fehér kenyérliszt keverék
  • 80 g It’s us Miklos’s univerzális plus lisztkeverék prebiotikus
  • 50 g köles liszt
  • 50 g Schär mix B Bread liszt
  • 50 g Mimen cirokliszt
  • 2 teáskanál szárított rozmaring
  • 5 evőkanál napraforgó étolaj

A gluténmentes kovászos aszalt paradicsomos kenyér elkészítés:

  • Mérjük ki a vizet.
  • Ehhez adjuk az útifűmaghéj őrleményt, konjak lisztet és a sót, cukrot.
  • Szórjuk hozzá a rozmaringot.
  • Keverjük el alaposan.
  • Keverjük össze.
  • Mérjük ki az érett kovászt, és adjuk a kissé összekevert liszthez.
  • Szórjuk bele az alaposan átmosott és felaprózott aszalt paradicsomot.
  • Alaposan keverjük össze, amikor már tapad-ragad adagoljuk hozzá a napraforgó étolajat.
  • 2-3 étolajjal leöntött felületen gyúrjuk össze, lapítsuk ki, hajtogassuk egymásra a tésztát.
  • Ezt a folyamatot ismételjük meg még egyszer-kétszer.
  • Ha nagyon tapadna a tészta, adjunk még kevés napraforgó étolajat a felületre, a tészta alá.
  • Formáljuk téglalap alakúra.
  • Tegyük dobozba a tésztát és takarjuk le a tetejét. (én műanyag dobozba teszem, abban hagyom megkelni) 
  • Tegyük félre huzatmentes, egyenletes hőmérsékletű helyre.
  • Érdemes betakargatni is, ha nem lenne kellően meleg a lakásban.
  • Amikor letelt a kelési idő, kb. 6-8 óra múlva, és gyönyörűen életre kelt a kenyér tegyük előmelegített 180 C-os sütőbe.
  • Én szendvicskenyérsütő formában sütőm a kenyeret, egy sütőpapírral bélelve.
  • Előzőleg a sütőben hagyom a formát, hogy az is felforrósodjon.
  • Ekkor kiveszem óvatosan a fém formát, kibélelem a formát sütőpapírral, és bele teszem a kenyeret.
  • Termesztésen óvatosan, hogy ne égessem meg magamat!
  • Kb. 45-50 perc alatt készre sül.
  • Érdemes ellenőrizni a sütés vége előtt, hogy megsült-e a kenyértészta.
  • Vegyük ki óvatosan a sütőpapírral, és a papírt is vegyük ki alóla.
  • Én le szoktam spriccelni vízzel a forró kenyeret.
  • Sütőrácson hagyjuk teljesen kihűlni.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: elkészítés 15 perc, 2- 3 óra pihentetés, 15 perc elkészítés, 6-8 óra pihentetés, 45 perc sütés

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes kovászos aszalt paradicsomos kenyér tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes kovászos kenyér recept

gluténmentes kovászos kenyér recept

Kategória: , ,