Kulleraugen – angyalszem gluténmentes sütemény
Iri mama egy karácsonyi gluténmentes sütemény recepttel bővítette gluténmentes receptgyűjteményünket!
Németországban ez egy kedvelt karácsonyi sütemény. Olyan hozzávalók találhatóak benne, amiket mi is ismerünk, szeretünk. Azért is készítettem el. Próbáljátok ki Ti is!
Hozzávalók (24 süteményhez):
- 250 g Mester Család gluténmentes sütemény lisztkeverék
- 3 g sütőpor
- 5 g vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 60 g cukor
- 3 db közepes méretű (M-es) tojás
- 100 g hideg vaj (vagy margarin)
- 100 g őrölt mandula
- 10 g útifűmaghéj (psyllium rost)
- 1 késhegynyi xantán
Töltéséhez:
- 50 g lekvár
Kenéshez:
- 1 db tojásfehérje
- 20 g mandulapehely aprítva
Az angyalszem gluténmentes sütemény elkészítése:
- Késes aprítóba mérem a lisztet, mandulát, vaníliás cukrot, cukrot, sót, pár perc alatt porrá darálom.
- A tojásokat szétválasztom.
- Beleteszem a hideg vajat, útifű maghéjat, xantánt, sütőport és pár perc alatt összeállítom a tésztát. Kiveszem az aprítóból, átgyúrom, puha, rugalmas lett.
- Becsomagolva hűtőszekrényben 30 percig pihentetem. Az idő letelte után újra átgyúrom, mérleggel 20 grammos tészta darabokra osztom, gömbölyítem.
- Picit lelapítom, közepébe mélyedést csinálok. Lehet ujjal vagy fakanállal is.
- Tojásfehérjével lekenem, aprított mandulával megszórom.
- Tepsibe teszem, és 180 °C-os fokos sütőben légkeveréssel 20 percig sütöm.
- Miután kihűlt közepébe lekvárt töltök.
- Nekem maradt ki egy kevés olvasztott csokoládé másik süteményből, rácsorgattam.
- Finom lett vele, de nem hiányzik róla, ezért nem írtam a felsorolásba.
- Nagyon finom, tökéletes karácsonyi gluténmentes sütemény.
Jó étvágyat kívánok!
Elkészítési idő: 40 perc + hűtés
Nehézségi szint: kezdő, könnyű elkészíteni
| Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. Kulleraugen – angyalszem gluténmentes süteményben |
| Energia | 10710 kJ / 2556 kcal | 446 kJ / 106 kcal |
| Zsír | 115,7 g | 4,8 g |
| amelyből telített zsírsavak | 23,0 g | 1,0 g |
| Szénhidrát | 293,4 g | 12,2 g |
| amelyből cukrok | 91,2 g | 3,8 g |
| Rost | 31,6 g | 1,3 g |
| Fehérje | 67,6 g | 2,8 g |
| Só | 2,78 g | 0,12 g |
A karácsonyi gluténmentes sütemény recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: glutén és tejmentes glutén- és élesztőmentes karácsonyi GM receptek lekvár mandula margarin Mester Család gluténmentes süteményliszt Mester lisztkeverékek psyllium rost (útifűmaghéj) só sütőpor tojás tojásfehérje vaj vaníliás cukor xantán











Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
Gluténmentes cukkinis tócsni
Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival... 

