Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Különleges tortilla – gluténmentes recept az egészségtudatosság jegyében

Mitől különleges ez a gluténmentes tortilla?

gluténmentes tortilla receptAttól, hogy lenmaglisztet és psylliumot (útifű maghéjat) tettünk bele a rostmennyiség növelése érdekében! A sima tortillához képest jóval laktatóbb, ám alacsonyabb szénhidrát tartalommal rendelkezik! Szuper recept akár iskolai tízórainak, vagy vacsorának egyaránt!

Hozzávalók 2 tortillához:

Elkészítés:

  • A liszteket és a psylliumot mérjük ki, majd keverjük össze. Adjuk hozzá a fokhagymanyomón áttört fokhagymát, valamint az 1-2 teáskanál frissen aprított vagy szárított bazsalikomot is.
  • Adjuk hozzá az olívaolajat, majd víz hozzáadásával dolgozzuk össze egynemű tésztává, végül válasszuk ketté a tésztát, formáljunk belőle golyókat és fél órára tegyük félre.
  • Pihentetés után gyúrjuk át újra külön, külön a két tésztát, majd kukoricaliszttel szórt pulton sodrófa segítségével nyújtsuk ki a 2 darab golyót palacsinta nagyságú lapra olyan vékonyra, amennyire csak tudjuk (kb. 0,5 cm).
  • Ezután egy palacsintasütőt kezdjünk el melegíteni a tűzhelyen, majd szárazon pirítsuk meg benne a gluténmentes tortillalapok mindkét oldalát kb. 2-2 perc alatt.
  • Az elkészült lapokat még melegen töltsük meg ízlés szerint salátával, csirkével, sajttal, majd hajtsuk be két oldalát illetve az alját közép irányba, és már fogyaszthatjuk is!

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Elkészítési idő: fél óra pihentetés + 15 perc

Nehézségi szint: kezdő

Tápanyagtartalom egy darabban, töltelék nélkül

Energia 224,4 kcal / 966,2 kJ
Fehérje 8,0 g
Zsír 9,9 g
Szénhidrát 24,3 g
Élelmi rost 7,7 g

A gluténmentes tortilla receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.

Kategória: , , , , , ,