Gluténmentes ricottás sajtos pogácsa
Iri mama egy gluténmentes ricottás sajtos pogácsával bővítette gluténmentes receptgyűjteményünket!
Ilyen finom pogácsát még gluténmentesen eddig nem ettem. Vetekszik a hagyományossal, sőt a párom, nem vette észre hogy gluténmentes. Addig kísérleteztem hogy végre sikerült, olyan igazit sütnöm. Kívül ropogós, roppanós, belül pihe puha, szaftos. Aki eheti, teheti, készítse. A siker garantált.
Hozzávalók (28 db):
- 30 dkg Schär mix B gluténmentes lisztkeverék
- 5 g só
- 2 g cukor
- 10 g psylium reost útifűmaghéj
- 6 g porélesztő
- 25 dkg ricotta sajt
- 1 db M-es mértetű tojás
- 100 g tejföl
- 60 g tej
Kenéshez:
- 100 g natúr vajkrém (Lidl, Aldi, stb.)
- 180 g reszelt sajt (rétegenként 60g)
Tetejére:
- 1 db felvert tojás
A gluténmentes ricottás sajtos pogácsa elkészítése:
- A tészta száraz hozzávalóit, keverő tálba mérem, elkeverem.
- Ezután beleteszem a ricottát, tojást, tejfölt, végül a tejet. Alaposan begyúrom, nagyon jó állagú tészta lett.
- Picit olajjal lekenem hogy ne száradjon ki, lefedem a tálat, 30percig kelesztem. Gyúrólapra borítom a tésztát, miután megkelt.
- Nagyobb méretű téglalappá nyújtom, vajkrém felével lekenem, és a sajt harmadát ráreszelem. Ezután balról jobbra, jobbról balra hajtom a tésztát.
- Az így kapott téglalapot újra lekenem, reszelt sajttal szórom.
- Újra háromban hajtom, majd kinyújtom,1,5-2cm vastagra, 28×33 cm-es téglalappá.
- Rácsozom a tetejét, felvert tojással lekenem, a maradék reszelt sajttal szórom,28 egyforma téglalappá vágom.
- Lehet kerek pogácsát is, de nem akartam a leeső részeket újra gyúrni. Ezért lett szögletes.
- Nagyobb méretű tepsibe sütőpapírt teszek, bele a pogácsákat,30percig újra kelesztem.
- Sütőt előmelegítem 180fokra, légkeverésre 15-20 percig aranyszínűre sütöm. Nagyon, nagyon finom lett.
Jó étvágyat kívánok hozzá.
Elkészítési idő: 1 óra 50 perc
Nehézségi szint: haladó
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. Ricottás pogácsában |
Energia | 11025 kJ / 2635 kcal | 394 kJ / 94 kcal |
Zsír | 127,0 g | 4,5 g |
amelyből telített zsírsavak | 79,5 g | 2,8 g |
Szénhidrát | 252,1 g | 9,0 g |
amelyből cukrok | 28,4 g | 1,0 g |
Rost | 18,3 g | 0,7 g |
Fehérje | 100,1 g | 3,6 g |
Só | 11,35 g | 0,41 g |
A gluténmentes ricottás sajtos pogácsa tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor élesztő lisztkeverék pogácsa psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli ricotta sajt sajt Schär Mix B só sós aprósütemények tej tejföl tojás uzsonna és tízórai vaj vendégváró