Rozmaringos – narancsos olívaolajos gluténmentes piskóta
KolosFreeFood rovatunk újabb gluténmentes receptje egy rozmaringos – narancsos olívaolajos piskóta.
Amíg még nyár van, süt a nap, és oly sok finom fűszert és gyümölcsöt lehet vásárolni, használjunk ki minden percet. Olaszországban láttam ehhez hasonló süteményt, de sajnos nem tudtam pontosan hogyan kell elkészíteni. Így született meg ez a különleges ízvilágú, igazi nyári, zamatos sütemény.
Piskóta hozzávalói (16 szelethez, 22 x 34 cm-es tepsiben sütve):
- 5 db L-es méretű tojás
- 20 dkg kristálycukor
- 25 dkg Schär Mix It gluténmentes lisztkeverék
- 45 g olívaolaj
- friss rozmaring (bőven, hogy ízletes legyen)
- csipet só
- 10 g sütőpor
Tetejére – citrusos öntet
- 1 dl forró víz
- 1 evőkanál méz
- 3 db narancs frissen facsart leve
- 1 db citrom frissen facsart leve
- kezeletlen citrusok reszelt héja
A rozmaringos – narancsos olivaolajos gluténmentes piskóta elkészítése:
- Az olaj egyik felével mozsárban eldörzsöljük a rozmaringot. A mozsárban könnyen leválik a rozmaring keményebb, fás része.
- A tojásokat a cukorral, sóval elkezdjük felverni robotgép segítségével. (Természetesen lehet külön-külön is verni a tojásfehérjét- és a sárgáját is)
- Amikor már kezd keményedni a hab, adjuk hozzá a rozmaringos olajat és a maradékot is.
- Verjük tovább. A tojás nem lesz légiesen könnyed, az olaj miatt.
- Szitáljuk bele a lisztet és a sütőport a sóval együtt. Óvatosan összeforgatjuk.
- Sütőpapírral bélelt tepsiben 20 perc alatt készre sütjük, 180 °C fokon.
- Teljesen hagyjuk kihűlni a piskótát.
- Amíg várunk, elkészítjük a citrusos mártást.
- Kifacsarjuk a narancs és a citrom levét.
- A forró vízzel összekeverjük a mézet, majd a kifacsart gyümölcsleveket is.
- Ha már kihűlt a piskótánk, szurkáljuk meg villával szépen, egyenletesen sok helyen.
- Erre öntsük a levet, hogy a piskóta jól be tudja szívni.
- tetejére ízlés szerint reszeljünk kezeletlen citrom és narancshéjat.
- Amikor a piskóta már jól alaposan magába itta a levet, nagyon finom desszertként tudjuk fogyasztani.
Jó étvágyat kívánok!
Elkészítési szint: kezdő
Elkészítési idő: 40 perc
Gluténmentes piskóta receptünk tejmentes így, laktózérzékenyek és tejfehérje allergiások is beépíthetik gluténmentes étrendjükbe.
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 szelet gluténmentes piskótában |
Energia | 10290 kJ / 2450 kcal | 643 kJ / 153 kcal |
Zsír | 67,2 g | 4,2 g |
amelyből telített zsírsavak | 14,0 g | 0,9 g |
Szénhidrát | 409,9 g | 25,6 g |
amelyből cukrok | 216,9 g | 13,6 g |
Rost | 1,8 g | 0,1 g |
Fehérje | 35,1 g | 2,2 g |
Só | 2,95 g | 0,18 g |
A Rozmaringos – narancsos olívaolajos piskóta recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: citrom cukor édes glutén és tejmentes glutén- és élesztőmentes gluténmentes piskóta gyors ivóvíz méz narancs olívaolaj reggeli rozmaring Schär Mix it / Schär baking mix só sütőpor tojás uzsonna és tízórai