Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Rozmaringos – narancsos olívaolajos gluténmentes piskóta

piskóta recept gluténmentesenKolosFreeFood rovatunk újabb gluténmentes receptje egy rozmaringos – narancsos olívaolajos piskóta.

Amíg még nyár van, süt a nap, és oly sok finom fűszert és gyümölcsöt lehet vásárolni, használjunk ki minden percet. Olaszországban láttam ehhez hasonló süteményt, de sajnos nem tudtam pontosan hogyan kell elkészíteni. Így született meg ez a különleges ízvilágú, igazi nyári, zamatos sütemény.

Piskóta hozzávalói (16 szelethez, 22 x 34 cm-es tepsiben sütve):

  • 5 db L-es méretű tojás
  • 20 dkg kristálycukor
  • 25 dkg Schär Mix It gluténmentes lisztkeverék
  • 45 g olívaolaj
  • friss rozmaring (bőven, hogy ízletes legyen)
  • csipet só
  • 10 g sütőpor

Tetejére – citrusos öntet

  • 1 dl forró víz
  • 1 evőkanál méz
  • 3 db narancs frissen facsart leve
  • 1 db citrom frissen facsart leve
  • kezeletlen citrusok reszelt héja

A rozmaringos – narancsos olivaolajos gluténmentes piskóta elkészítése:

  • Az olaj egyik felével mozsárban eldörzsöljük a rozmaringot. A mozsárban könnyen leválik a rozmaring keményebb, fás része.
  • A tojásokat a cukorral, sóval elkezdjük felverni robotgép segítségével. (Természetesen lehet külön-külön is verni a tojásfehérjét- és a sárgáját is)
  • Amikor már kezd keményedni a hab, adjuk hozzá a rozmaringos olajat és a maradékot is.
  • Verjük tovább. A tojás nem lesz légiesen könnyed, az olaj miatt.
  • Szitáljuk bele a lisztet és a sütőport a sóval együtt. Óvatosan összeforgatjuk.
  • Sütőpapírral bélelt tepsiben 20 perc alatt készre sütjük, 180 °C fokon.
  • Teljesen hagyjuk kihűlni a piskótát.
  • Amíg várunk, elkészítjük a citrusos mártást.
  • Kifacsarjuk a narancs és a citrom levét.
  • A forró vízzel összekeverjük a mézet, majd a kifacsart gyümölcsleveket is.
  • Ha már kihűlt a piskótánk, szurkáljuk meg villával szépen, egyenletesen sok helyen.
  • Erre öntsük a levet, hogy a piskóta jól be tudja szívni.
  • tetejére ízlés szerint reszeljünk kezeletlen citrom és narancshéjat.
  • Amikor a piskóta már jól alaposan magába itta a levet, nagyon finom desszertként tudjuk fogyasztani.

Jó étvágyat kívánok!

Elkészítési szint: kezdő

Elkészítési idő: 40 perc

Gluténmentes piskóta receptünk tejmentes így, laktózérzékenyek és tejfehérje allergiások is beépíthetik gluténmentes étrendjükbe.

Tápanyagtartalom az egészben 1 szelet
gluténmentes piskótában
Energia 10290 kJ / 2450 kcal 643 kJ / 153 kcal
Zsír 67,2 g 4,2 g
  amelyből telített zsírsavak 14,0 g 0,9 g
Szénhidrát 409,9 g 25,6 g
  amelyből cukrok 216,9 g 13,6 g
Rost 1,8 g 0,1 g
Fehérje 35,1 g 2,2 g
2,95 g 0,18 g

A Rozmaringos – narancsos olívaolajos piskóta recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes piskóta recept

gluténmentes narancsos piskóta

Kategória: , , , ,