Gluténmentes zserbó
Iri mama egy gluténmentes zserbó receptet osztott meg velünk
Lányom nagy kedvence ez a sütemény. Karácsony közeledtével, mindig említést kap, mikor megkérdezem, mit süssek? Többféle liszttel készítettem már zserbót, nem tudnék választani melyik lett jobb, finomabb? Íme a mostani.
Hozzávalók ():
- 140 g kókusz liszt
- 260 g Schär baking mix gluténmentes lisztkeverék (régi nevén mix it)
- 1 csipet só
- 8 g psylium rost útifűmaghéj
- 2 g xantán por (elhagyható)
- 2 db M-es méretű tojás
- 5 g porélesztő
- 100 g margarin
- 25 g cukor
- 100 g tej (növényi eredetű is jó)
- 100 g tejföl
- 10 g házi zsír
Töltelék:
- 30 dkg szilva lekvárral (saját készítésű, bármilyen jó hozzá)
- 30 dkg darált dió (én cukrot nem tettem bele, ha édesebben szereti valaki, tegyen hozzá)
Tetejére:
- 1 tábla (90g) csokoládé
- 10 g étolaj
A gluténmentes zserbó elkészítése:
- Tészta száraz anyagait tálba mérem, elkeverem.
- Hozzáadom a margarint, elmorzsolom benne.
- Ezután a tojásokat és a tejfölt teszem hozzá, begyúrom a tésztát.
- Tejjel beállítom a rugalmasságát.
- Most úgy éreztem hogy kell még zsiradék, de csak egy pici.
- Ezért tettem bele 1 csapott evőkanál házi zsírt.
- Szuper állagú lett a tészta.
- Addig pihen míg a diót ledarálom.
- Cukrot nem teszek hozzá, elég ami a lekvárban van.
- Aki szereti az édeset, tegyen hozzá.
- Sütőt előmelegítem 180 °C fokra, légkeverésre.
- Most 3 részre osztottam a tésztát,másik liszttel 4 felé.
- Sütőpapíron kinyújtom tepsi méretűre. (35 x 23 x 4 cm).
- Belehúzom a tepsibe, villával megszúrkálom.
- Jó gazdagon megkenem lekvárral.
- Erre, szintén gazdagon darált diót szórok.
- Következő lapot, ugyanígy.
- Végül tetejét lappal zárom, szurkálom.
- Előmelegített sütőben 20 percig sütöm.
- Nekem ez az idő elég volt.
- Minden sütő másképpen dolgozik, ezért figyelni kell rá.
- Rácson, tepsiben hagyom kihűlni.
- Addig felolvasztom a csokit, belekeverem az olajat, és a sütemény tetejére csorgatom.
- Ekkor már rácson hűtöm.
- Ezután szeletelem.
Jó étvágyat kívánok hozzá.
Elkészítési idő: 1 óra
Nehézségi szint: haladó
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db.gluténmentes zserbó szeleztben |
Energia | 17229 kJ / 4103 kcal | 431 kJ / 103 kcal |
Zsír | 183,0 g | 4,6 g |
amelyből telített zsírsavak | 94,2 g | 2,4 g |
Szénhidrát | 525,7 g | 13,1 g |
amelyből cukrok | 286,2 g | 7,2 g |
Rost | 36,1 g | 0,9 g |
Fehérje | 60,1 g | 1,5 g |
Só | 3,57 g | 0,09 g |
A gluténmentes zserbó recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: csokoládé cukor dió édes élesztő étolaj gluténmentes zserbó gyors karácsonyi GM receptek kókuszliszt margarin psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli Schär Mix it / Schär baking mix szilva tej tejföl tojás vendégváró xantán zsír