Gluténmentes babka kalács készítés – Iri mama konyhája
Iri mama kedvenc gluténmentes babka receptje.
Ez ”A“ kalács. Hihetetlenül puha, szaftos, csokis, nem lehet abbahagyni. Nagyon finom, én kávéhoz szeretem a legjobban.
Hozzávalók: 1 db babka kalácsho (12 – 14 szelet):
- 170 g It’s us Maria’s sweet baking mix gluténmentes sütemény liszt
- 170 g Schar mix B gluténmentes liszt
- 1 csipet só
- 40 g cukor
- 5 g porélesztő
- 150 g langyos tej (növényi alternatva is jó)
- 50 g tejszín (növényi alternatva is jó)
- 10 g útifű maghéj (psyllium rost)
- 1 db közepes méretű (M-es) tojás
Töltelék:
- 50 g vaj vagy margarin
- 20 g kakaópor
- 50 g cukor
- 7 g vaníliás cukor
- 1 késhegyni fahéj
- 30 g csokicsepp
Tetejére:
- kókusz olajjal fújni
- 10 g cukorral leszórni
A gluténmentes babka kalács elkészítése:
- Száraz hozzávalókat dagasztó tálba mérem, elkeverem.
- Majd hozzáteszem a langyos tejet, tojást, bedagasztom a tésztát. Végül a tejszínnel jól kidolgozom. Nagyon lágy tésztát kapunk, de így a jó.
- Letakarom, konyhapulton 40 percig kelesztem, vagy amíg nem nő a duplájára a tészta, ez attól függ milyen meleg van a lakásban.
- Közben a vajat (vagy margarint) krémesre melegítem, hozzáadom a kakaóport, cukrot, vaníliás cukrot, fahéjat, jól összekeverem. A megkelt tésztát, vastagon liszttel szórt gyúrólapra borítom, nagy téglalapra nyújtom.
- Lekenem a krémmel, megszórom a csokicseppel.
- Két hosszabbik oldalát behajtom, majd felülről lefelé feltekerem mint a bejglit.
- Sütőpapírt előkészítem, közepére fektetem a tészta rudat. Majd elvágom középen úgy, hogy az egyik vége egyben maradjon. Az elvágott részt felfelé fordítom, és összefonom.
- Végét eldolgozom, beemelem a sütő formába a papírral együtt (26 x 38 x 4cm-es).
- 1,5 órát kelni hagyom szobahőmérsékleten.
- Kókuszolaj sprével lefújom és kristály cukorral leszórom.
- 180 °C fokos sütőben, légkeveréssel 25-30 percig sütöm. Mindenki ellenőrizze hogy átsült-e.
- Sütőpapírral kiemelem, rácson hűtöm.
- Illatos, csupa csokis, pihe puha kalács lett.
- Jó étvágyat kívánok hozzá.
Elkészítési idő összesen: kb. 3 óra.
- Előkészítési idő: 30 perc
- Kelesztés: 2 óra 10 perc
- Sütési idő: 25 – 30 perc
Nehézségi szint: haladó
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 szelet gluténmentes babka kalácsban |
Energia | 10483 kJ / 2496 kcal | 873 kJ / 208 kcal |
Zsír | 79,9 g | 6,7 g |
amelyből telített zsírsavak | 54,0 g | 4,5 g |
Szénhidrát | 398,4 g | 33,2 g |
amelyből cukrok | 168,9 | 14,1 g |
Rost | 40,2 g | 3,4 g |
Fehérje | 29,2 g | 2,4 g |
Só | 5,71 g | 0,48 g |
A gluténmentes babka recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: csoki csepp cukor élesztő gluténmentes babka receptek húsvéti receptek It's us gluténmentes termékek It's us Maria's sweet baking mix liszt kakaópor kalács karácsonyi GM receptek kókuszolaj lisztkeverék őrölt fahéj psyllium rost (útifűmaghéj) Schär Mix B só tej tejszín tojás uzsonna és tízórai vaj vaníliás cukor