Gluténmentes calzone, töltött pizza
Iri mama egy gluténmentes calzone, töltött pizzával bővítette receptgyűjteményünket!
Gondolom a napi főzés sokunknál fejtörést okoz. Ezért megkérdezem a családom mit szeretnének? Válaszokból próbálok mindenki kedvére valót készíteni. Ez a töltött pizza az unokám kérésére készült.
Hozzávalók (6 adag):
- 500g Schär mix B gluténmentes lisztkeverék (de jó hozzá It’s us Miklós univerzális lisztkeverék, Mester gluténmentes kenyér liszt, Nutri free mix per pane,)
- 1 g cukor
- 5 g só
- 8 g útifűmaghéj (psylium rost)
- 270 g langyos tej
- 240 g langyos víz
- 15 g olívaolaj
- 7 g porélesztő
Töltelék:
- 60 g ketchup
- 15 g zsiradék
- 400 g tisztított gomba
- 100 g gépsonka
- 130 g mozzarella sajt
- 50 g reszelt sajt
Tetejére:
- Langyos víz és pár csepp olaj keveréke
A gluténmentes calzone, töltött pizza elkészítése:
- Dagasztó tálba mérem a lisztet, cukrot, útifűmaghéjat, sót, elkeverem.
- Ezután ráteszem az élesztőt, langyos tejet, elkeverem.
- Beleteszem a langyos vizet, dagasztó gép spiráljával összeállítom a tésztát.
- Végül az olajjal jól kidagasztom.
- Letakarom, 30 percig kelesztem.
- Amíg kel, elkészítem a tölteléket.
- Gombát meghámozom, kisebb darabokra vágom, sonkát felkockázom.
- Serpenyőbe zsiradékon lepirítom a gombát, mikor elfőtte a levét, ráteszem a sonkát, összepirítom.
- Sót csak akkor tegyünk bele, miután megkóstoltuk, nehogy elsózzuk.
- Hűtöm, addig előkészítem a tésztát.
- Lisztezett gyúrólapra borítom, 3 részre osztom. (4 felé is lehet).
- Tészta gombócot kinyújtom 25-30 cm körré.
- kechuppal, felére egyenletesen elosztom a sonkás – gombás keveréket.
- Ráteszem a mozzarella sajtot, és reszelt sajtot.
- Félbehajtom, szélét körbe megsodrom, lezárom.
- Ugyan így készítem a másik 2 gombócot is.
- Gáztepsire sütőpapírt teszek, beleemelem a tésztát.
- Az elkészült pizzákat lekenem olajos vízzel.
- 45 percig konyhapulton kelesztem.
- Előmelegített sütőben 180 °C fokon légkeveréssel 20 – 25 percig sütöm.
- Langyosra hűtöm, tálalom.
Jó étvágyat kívánok hozzá.
Elkészítési idő: 2 óra
Nehézségi szint: haladó
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. Calzone pizzában | 1 adag calzone pizzában |
Energia | 12348 kJ / 2940 kcal | 4116 kJ /980 kcal | 2058 kJ / 490 kcal |
Zsír | 85,1 g | 28,4 g | 14,2 g |
amelyből telített zsírsavak | 35,3 g | 11,8 g | 5,9 g |
Szénhidrát | 430,2 g | 143,4 g | 71,7 g |
amelyből cukrok | 147,6 g | 49,2 g | 24,6 g |
Rost | 41,3 g | 13,8 g | 6,9 g |
Fehérje | 93,8 g | 31,3 g | 15,6 g |
Só | 15,18 g | 5,06 g | 2,53 g |
A gluténmentes calzone, töltött pizza recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: calzone cukor élesztő főétel gomba It's us gluténmentes termékek It's us Miklo's universal mix lisztkeverék ivóvíz ketchup Mester Család gluténmentes kenyérliszt mozarella sajt Nutri free gluténmentes lisztkeverékek olívaolaj pizza psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli sajt Schär Mix B só sonka tej tojásmentes uzsonna és tízórai zsír