Fahéjas gluténmentes kürtőskalács – Iri mama konyhája
A gluténmentes kürtőskalács sütés izgalmas feladata. Iri mama most fahéjasat készített:
Amikor kiderült a gluténérzékenység nálam, a kürtőskalács volt a 3. amit kipróbáltam. Teljesen elégedett voltam akkor, úgy gondoltam fog ez a sütés menni nekem. Azelőtt is nagyon sokat sütöttem, nem nagy ördöngösség. Nagyot tévedtem akkor, rengeteg kudarcom volt, már majdnem feladtam a gluténmentes sütést. Azóta eltelt több mint 6 év, de belejöttem.
Mára úgy érzem amit szeretnék elkészíteni, az előbb vagy utóbb, de sikerül 🙂. Szóval, csak biztatni tudok mindenkit!
Hozzávalók 9 db gluténmentes kürtőskalácshoz:
- 250 g gluténmentes kenyér lisztkeverék (pl: It’s us Miklós univerzális lisztkeverék, Schär Mix B lisztkeverék, Nutri free kenyér lisztkeverék, Mester család kenyér lisztkeverék stb.)
- 1 nagy csipet só
- 8 g útifű maghéj (psyllium rost)
- 25 g cukor
- 1 csomag porélesztő (7 g)
- 1 db M-es tojás
- 30 g olvasztott vaj vagy margarin
- 200 g langyos tej (növényi alternatíva is jó)
- 1 db citrom reszelt héja
Forgatáshoz:
- 30 g cukor
- 1 g fahéj (1 teáskanál)
Fahéjas gluténmentes kürtőskalács elkészítése:
- Dagasztó tálba tesszük a lisztet, útifű maghéjat, sót, cukrot, élesztőt, és a citrom reszelt héját. Alaposan elkeverjük, majd beletesszük a tojást, vajat vagy margarint, és a langyos tejet.
- Dagasztó gép spiráljával addi g dagasztjuk , míg elválik az edény falától. A tésztának lágynak, de formázhatónak kell lenni.
- Dagasztás után ha picit lágyabb, az nem baj, állás után pont jó lesz.
- Letakarjuk, duplájára kelesztjük, 35 – 45 percig.
- Amíg kel a tészta, készítsük elő a csöveket. Mivel nincs kürtőskalács hengerem, én összegyűjtöttem alufólia kemény csöveit. 2-3 darabra vágtam, jó szorosan betekertem alufóliába. Könnyű vele dolgozni, mosható.
- Nekem azóta meg vannak, így most annyi dolgom volt, hogy ecsettel vékonyan leolajoztam.
- A megkelt tésztát, vékonyan liszttel szórt gyúrólapon, téglalappá nyújtjuk, 4 – 5 mm vastagra, 9 – 10 db, 2 cm széles csíkokra vágjuk.
- Tepsibe sütőpapírt tegyünk. Egy tészta csíkkal körbetekerjük a csöveket. Párszor meghengergetjük a gyúrólapon, majd óvatosan a fahéjas cukorba.
- Tepsibe állítjuk, a többit is így készítjük. 10 perci g pihentetjük, majd 180 °C fokon, legkeveréssel 15 – 20 perci g sütjük. Minden sütő másképp dolgozik, ezért figyelni kell rá.
Jó étvágyat kívánok.
Elkészítési idő: 90 perc
Nehézségi szint: kezdő, könnyen elkészíthető
A recept tápérték számítása folyamatbanű
A gluténmentes kürtőskalács recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: citrom cukor édes élesztő glutén és tejmentes gluténmentes péksütemények It's us Miklo's universal mix lisztkeverék kalács kürtős kalács receptek lisztkeverék margarin Mester Család gluténmentes kenyérliszt Nutri free gluténmentes lisztkeverékek őrölt fahéj psyllium rost (útifűmaghéj) Schär Mix B só tojás vaj