Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes burgonyás, mozzarellás csavart zsemle

zsemle recept gluténmentesenIri mama egy gluténmentes burgonyás, mozzarellás csavart zsemlével lepett meg minket.

Kicsit hosszú nevet adtam ennek a finomságnak. Igazából egy átmenet a pogácsa és a zsemle között. Hihetetlen finom, légiesen puha. Az biztos hogy nekem ez lett a kedvencem. Próbáljátok ki, biztos hogy sikere lesz nálatok is.

Hozzávalók (6 db óriási):

  • 450 g Schär Mix B gluténmentes lisztkeverék
  • 7 g só
  • 6 g cukor
  • 10 g psyllium rost útifűmaghéj
  • 7 g porélesztő
  • 1 db M-es tojás
  • 80 g étolaj
  • 150 g langyos víz
  • 220 g langyos tej

Töltelékhez:

  • 120 g főtt, tört burgonya (nálam maradék püré)
  • 15 g vaj vagy margarin 
  • csipet só
  • 70 g reszelt mozzarella 

Tetejére:

  • 1 db M-es tojás
  • 10 g szezámmag (elhagyható)

A gluténmentes burgonyás, mozzarellás csavart zsemle elkészítése:

  • Dagasztó tálba mérem a lisztet, sót, cukrot, útifűmaghéjat, összekeverem.
  • Beleteszem az élesztőt, újra keverem.
  • Ezután a tojást, olajat, langyos tejet és vizet hozzáadva, géppel bedagasztom a tésztát.
  • Nagyon jó állagú, picit lágy, de így a jó. 15 percet pihentetem, addigra jól kezelhető, rugalmas lesz.
  • Addig előkészítem a tölteléket, amihez a burgonyát, megtisztítva, apróra vágva, sós vízben puhára főzöm.
  • (Na, most ez a művelet elmaradt,mert előző napi püréből maradt, abból készítettem).
  • Összetöröm a burgonyát, vajjal kikeverem, hűtöm. Olajjal lekent gyúrólapon 6 egyenlő részre osztom a tésztát, gömbölyítem.
  • Minden gombóc tetejére, egyformán elosztom a pürét.
  • Egyesével, újjbeggyel kb.20-25 cm átmérőjű körre lapítom, húzogatom.
  • Közepére egy csíkban, reszelt mozzarellát szórok.
  • Ezután feltekerem, ellentétes irányban megtekerem ,sodrok rajta párat.
  • Majd a végeit összeillesztem, így lesz egy lyukas kör.
  • Többit is így készítem.
  • Nagyméretű tepsibe sütőpapírt simítok, ráhelyezem a tekert zsemléket.
  • Tojással lekenem, szezámmaggal leszórom a felét.
  • Finom még, mákkal, lenmaggal, napraforgó maggal stb. szórva.
  • Konyhapulton duplájára kelesztem.
  • 180 °C fokos sütőben, légkeveréssel, 20 -25 percig sütöm.
  • Gyönyörű nagyok lettek, pille könnyűek ,foszlósak.
  • Több naposan is nagyon finom puha, nem kell melegíteni. 
  • Önmagában is, vagy egy pohár tejjel tökéletes reggelire is.
  • Szendvicsnek is kitűnő finomság.

Jó étvágyat kívánok hozzá 🙂.

Elkészítési idő:

  • Előkészítés, dagasztás, pihentetés: 30 perc
  • Formázás: 20 perc
  • Kelesztés: 45-55 perc
  • Sütés: 20-25 perc

Nehézségi szint: haladó

Tápanyagtartalom

az egészben

4 db. készítésekor

1 db. óriás vajas kifliben

6 db. készítésekor

1 db. nagy vajas kifliben

Energia

12645 kJ / 3018 kcal

3162 kJ / 755 kcal

5107 kJ / 503 kcal

Zsír

128,0 g

32,0 g

21,3 g

  amelyből telített zsírsavak

34,9 g

8,7 g

5,8 g

Szénhidrát

387,1 g

96,8 g

64,5 g

  amelyből cukrok

37,4 g

9,4 g

6,2 g

Rost

39,6 g

9,9 g

6,6 g

Fehérje

58,7 g

14,7 g

9,8 g

18,5 g

4,63 g

3,09 g

A gluténmentes burgonyás, mozzarellás csavart zsemle recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes zsemle recept

gluténmentes csavart zsemle

Kategória: , ,