Gluténmentes burgonyás, mozzarellás csavart zsemle
Iri mama egy gluténmentes burgonyás, mozzarellás csavart zsemlével lepett meg minket.
Kicsit hosszú nevet adtam ennek a finomságnak. Igazából egy átmenet a pogácsa és a zsemle között. Hihetetlen finom, légiesen puha. Az biztos hogy nekem ez lett a kedvencem. Próbáljátok ki, biztos hogy sikere lesz nálatok is.
Hozzávalók (6 db óriási):
- 450 g Schär Mix B gluténmentes lisztkeverék
- 7 g só
- 6 g cukor
- 10 g psyllium rost útifűmaghéj
- 7 g porélesztő
- 1 db M-es tojás
- 80 g étolaj
- 150 g langyos víz
- 220 g langyos tej
Töltelékhez:
- 120 g főtt, tört burgonya (nálam maradék püré)
- 15 g vaj vagy margarin
- csipet só
- 70 g reszelt mozzarella
Tetejére:
- 1 db M-es tojás
- 10 g szezámmag (elhagyható)
A gluténmentes burgonyás, mozzarellás csavart zsemle elkészítése:
- Dagasztó tálba mérem a lisztet, sót, cukrot, útifűmaghéjat, összekeverem.
- Beleteszem az élesztőt, újra keverem.
- Ezután a tojást, olajat, langyos tejet és vizet hozzáadva, géppel bedagasztom a tésztát.
- Nagyon jó állagú, picit lágy, de így a jó. 15 percet pihentetem, addigra jól kezelhető, rugalmas lesz.
- Addig előkészítem a tölteléket, amihez a burgonyát, megtisztítva, apróra vágva, sós vízben puhára főzöm.
- (Na, most ez a művelet elmaradt,mert előző napi püréből maradt, abból készítettem).
- Összetöröm a burgonyát, vajjal kikeverem, hűtöm. Olajjal lekent gyúrólapon 6 egyenlő részre osztom a tésztát, gömbölyítem.
- Minden gombóc tetejére, egyformán elosztom a pürét.
- Egyesével, újjbeggyel kb.20-25 cm átmérőjű körre lapítom, húzogatom.
- Közepére egy csíkban, reszelt mozzarellát szórok.
- Ezután feltekerem, ellentétes irányban megtekerem ,sodrok rajta párat.
- Majd a végeit összeillesztem, így lesz egy lyukas kör.
- Többit is így készítem.
- Nagyméretű tepsibe sütőpapírt simítok, ráhelyezem a tekert zsemléket.
- Tojással lekenem, szezámmaggal leszórom a felét.
- Finom még, mákkal, lenmaggal, napraforgó maggal stb. szórva.
- Konyhapulton duplájára kelesztem.
- 180 °C fokos sütőben, légkeveréssel, 20 -25 percig sütöm.
- Gyönyörű nagyok lettek, pille könnyűek ,foszlósak.
- Több naposan is nagyon finom puha, nem kell melegíteni.
- Önmagában is, vagy egy pohár tejjel tökéletes reggelire is.
- Szendvicsnek is kitűnő finomság.
Jó étvágyat kívánok hozzá 🙂.
Elkészítési idő:
- Előkészítés, dagasztás, pihentetés: 30 perc
- Formázás: 20 perc
- Kelesztés: 45-55 perc
- Sütés: 20-25 perc
Nehézségi szint: haladó
Tápanyagtartalom |
az egészben |
4 db. készítésekor 1 db. óriás vajas kifliben |
6 db. készítésekor 1 db. nagy vajas kifliben |
Energia |
12645 kJ / 3018 kcal |
3162 kJ / 755 kcal |
5107 kJ / 503 kcal |
Zsír |
128,0 g |
32,0 g |
21,3 g |
amelyből telített zsírsavak |
34,9 g |
8,7 g |
5,8 g |
Szénhidrát |
387,1 g |
96,8 g |
64,5 g |
amelyből cukrok |
37,4 g |
9,4 g |
6,2 g |
Rost |
39,6 g |
9,9 g |
6,6 g |
Fehérje |
58,7 g |
14,7 g |
9,8 g |
Só |
18,5 g |
4,63 g |
3,09 g |
A gluténmentes burgonyás, mozzarellás csavart zsemle recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: burgonya cukor étolaj gluténmentes zsemle ivóvíz margarin mozzarella psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli Schär Mix B só szezámmag tej tojás uzsonna és tízórai vaj