Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes csokis párna

párna recept gluténmentesenIri mama egy gluténmentes csokis párna lepett meg minket.

Az egyik receptemet tovább gondolva, átalakítva, született ez a finomság. Nem mondom hogy gyorsan elkészíthető, de megéri a fáradságot, mert nagyon finom.

Hozzávalók (12 db):

  • 350 g Schär Mix B gluténmentes lisztkeverék
  • 4 g só
  • 10 g cukor
  • 4 g vaníliás cukor
  • 5 g porélesztő
  • 1 g sütőpor (igen sütőpor és élesztő is van benne)
  • 1 g xantán (elhagyható)
  • 5 g psyllium rost útifűmaghéj
  • 1 db M-es tojás
  • 170 g natúr joghurt (növényi alternatíva is jó)
  • 200-230 g langyos tej (növényi alternatíva is jó), attól függ milyen sűrű a joghurt, annyi tejre lesz szükség.
  • 6 g kakaópor + 15 g tej

Rétegek közé:

  • 50 g hideg vaj vagy margarin 

Töltéshez:

  • 100 g étcsokoládé (bármilyen jó, de lehet mással is tölteni)

Tetejére:

  • 1 db M-es tojás felverve

A gluténmentes csokis párna elkészítése:

  • Dagasztó tálba mérem az összes száraz hozzávalókat, jól elkeverem.
  • Kimérem a tejet és a joghurtot egy kancsóba, együtt langyosra melegítem.
  • Tojást felverem, a joghurtos tejbe keverem, így egyforma hőmérsékletű lesz minden.
  • Ráöntöm a lisztes keverékre, géppel összeállítom a tésztát.
  • Mikor elválik az edény falától, puha, rugalmas, kiveszem a tészta negyed részét.
  • Kakaóport + tejet elkeverem, így teszem a kisebb tésztába, majd géppel jól átdolgozom.
  • Mind a két tálat lefedem, duplájára kelesztem.(1-1,5 óra).
  • Ezután lisztezett gyúrólapon előbb a fehér tésztát elosztom 6 egyforma részre.
  • Egyesével kinyújtom 20 x 20 cm nagyságúra, minden réteg közé, hideg vajat reszelek.
  • Lett egy fehér tészta torony.
  • Most a kakaós tésztát osztom 3 egyenlő részre, egyesével kinyújtom, ráteszem a fehér tésztára, reszelek ide is hideg vajat.
  • Az utolsó kakaós tésztára nem kell vaj. Vékonyan alálisztezek, majd elkezdem kinyújtani egy nagy téglalappá.
  • Néha megfordítom, úgy nyújtom tovább, addig míg 5 mm vastag nem lesz.
  • Hosszabbik oldalán 4 részre, rövidebb oldalán 3 részre osztom, majd felvágom.
  • Így lesz 12 db kis téglalap.
  • Barna felén ferdén bevágom, visszafordítom, alul legyen, fehér tészta szélébe teszem a csokit, feltekerem.
  • Így készítem a többit is.
  • Tepsibe sütőpapírt simítok, ráhelyezem a kis töltött rudakat.
  • Tojással az illesztést lekenem, nehogy szétnyíljon, majd a tetejét is lekenem.
  • Mikor kész, újra kelesztem kb.
  • 30 percig.
  • Ezután előmelegített sütőben légkeveréssel 180-190 °C fokon 20 percig sütöm.
  • Sütő függő, eltérő lehet a sütési idő.
  • Rácson hagyom kihűlni, majd fogyasztható.
  • Pohár tejjel, kakaóval reggelire is kitűnő finomság.

Jó étvágyat kívánok hozzá 🙂.

Elkészítési idő:

  • Előkészítés, dagasztás: 20 -25 perc
  • Kelesztés: 1-1,5 óra
  • Nyújtás, formázás: 20-25 perc
  • Kelesztés: 30 perc
  • Sütés: 20-25 perc

Nehézségi szint: haladó

Jó tanácsok:

Ha másik liszttel készítitek, külön melegítsétek meg a tejet, és apránként adagolva keverjétek a tésztához. Előfordulhat hogy több vagy kevesebb folyadék szükséges hozzá.

Tápanyagtartalom

az egészben

1 db. Csokis párnában

Energia

11063 kJ / 2640 kcal

922 kJ / 220 kcal

Zsír

106,6 g

8,9 g

  amelyből telített zsírsavak

60,8 g

5,1 g

Szénhidrát

354,4 g

29,5 g

  amelyből cukrok

78,2 g

6,5 g

Rost

33,6 g

2,8 g

Fehérje

47,7 g

4,0 g

7,91 g

0,66 g

A gluténmentes csokis párna recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes párna recept

gluténmentes csokis párna

Kategória: , , ,