Gluténmentes virág fánk
Iri mama egy gluténmentes virág fánkkal lepett meg minket.
Leves mellé második fogásnak készítettem ezt a nagyon finom fánkot. Nem olyan nehéz , annál inkább mutatós.
Hozzávalók (23 db):
- 400 g Schär Mix B gluténmentes lisztkeverék
- 50 g cukor
- 1 g só
- 5 g sütőpor
- 4 g porélesztő
- 300 g langyos tej vagy növényi alternatíva
- 1 db narancs reszelt héja
- csipetnyi szerecsendió
- 2 db M-es méretű tojás sárgája
- 35 g vaj vagy margarin
- 5 g psyllium rost útifűmaghéj
Sütéshez:
- 1,5-2 dl olaj
- tetejére amit szeretünk
A gluténmentes virág fánk elkészítése:
- Keverő tálba mérem a száraz hozzávalókat, alaposan elkeverem.
- Beleteszem a tojások sárgáját, olvasztott vajat, és a langyos tejet.
- Géppel bedagasztom a tésztát.
- Közepesen lágynak kell lennie.
- Konyhapulton pihentetem 10-15 percig.
- Liszttel szórt gyúrólapon, ujjnyi vastagra kinyújtom.
- 8 cm átmérőjű szaggatóval kiszúrom.
- Közepébe egy kupakot tettem ,majd 8 metszést vágok, a szélétől a közepéig.
- Minden cikknek a végét összecsípem.
- Így adja ki a virág mintát.
- 20-25 percig kelesztem.
- Közepesen meleg olajban többször megforgatva kisütöm a fánkokat.
- Gyorsan sül, nem szívja fel az olajat.
- Porcukorral szórom, közepére barack lekvárt teszek.
Jó étvágyat kívánok hozzá 🙂.
Elkészítési idő: 90 perc
Nehézségi szint: haladó
Ez a recept gluténmentes, tejmentesen is elkészíthető.
Tápanyagtartalom |
az egészben |
1 db. Virágfánkban |
Energia |
15013 kJ / 3582 kcal |
653 kJ / 156 kcal |
Zsír |
207 g |
9,0 g |
amelyből telített zsírsavak |
47,1 g |
2,0 g |
Szénhidrát |
374,3 g |
16,3 g |
amelyből cukrok |
80,4 g |
3,5 g |
Rost |
28,7 g |
1,2 g |
Fehérje |
29,8 g |
1,3 g |
Só |
5,39 g |
0,23 g |
A gluténmentes virág fánk recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor édes fánk glutén és tejmentes margarin narancs olaj psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli rizsital Schär Mix B só sütőpor szerecsendió tej tejmentes tojás uzsonna és tízórai vaj