Diós koszorú gluténmentes változatban
Iri mama idén is kiváló gluténmentes receptekkel készül a karácsonyra
Ezt a szép formát készítettem a babka mellé. Mind a kettő igazán jól mutat az karácsonyi vagy húsvéti ünnepi asztalon is. Tejmentesen is elkészíthető.
Hozzávalók (12-14 szelethez):
- 200 g Schär Mix B gluténmentes lisztkeverék
- 15 g cukor
- 1 csipet só
- 10 g étolaj
- 1 db közepes méretű M-es tojás (a fele a tetejére kell)
- 5 g útifűmaghéj (psyllium rost)
- 5 g tejpor (elhagyható)
- 3,5 g porélesztő
- 190 – 200 g langyos tej, vagy növényi alternatíva is jó
- 5 g vaj vagy margarin
Töltelékhez:
- 130 g darált dió
- 20 g cukor
- 5 g vaníliás cukor
- ½ citrom reszelt héja
- 35 g mazsola
- annyi víz hogy kenhető massza legyen
A diós gluténmentes koszorú elkészítése:
- Száraz hozzávalókat tálba mérem, elkeverem. Hozzáadom az olajat, fél felvert tojást, (a másik felével a tetejét kenem meg) olvasztott vajat, és apránként a langyos tejet.
- Géppel összeállítom a tésztát. Elég laza, ragacsos lesz ,de így a jó. 10 perc pihentetés után, rugalmas, jól kezelhető, formázható lesz.
- Szilikon gyúrólapot vékonyan leszórom liszttel, egy nagyobb méretű téglalappá nyújtom a tésztát.
- Lekenem a diós töltelékkel, hosszabb oldalán feltekerem.
- Tészta rudat ráemelem egy tepsi méretű sütőpapírra. Meghajlítom a rudat, három ujjnyi távolságra bevágom, vigyázva hogy ne vágjam át.
- Ezután egyet kifordítva, hogy a vágás felfelé nézzen, fordítok, jobbra, másikat balra. Váltakozva míg végig nem érek.
- Ezután sütőpapír segítségével belehúzom a tepsibe. Lekenem a fél tojás maradék felével és tej keverékével.
- Duplájára kelesztem. Ha meleg van a lakásban, konyhapulton, vagy 40 °C fokos sütőben
40 – 50 percig. - Miután megkelt, 180 °C fokon, légkeveréssel 20-25 percig sütöm.
- Rácson hagyom kihűlni. Mutatós, finom diós kalács 😋.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Elkészítési idő: 1,5 – 2 óra
- Előkészítés, dagasztás, formázás: 30 perc
- Kelesztés: 40 – 50 perc
- Sütés: 20 – 25 perc
Nehézségi szint: haladó
A tápérték számítás folyamatban
A gluténmentes tejmentes zsömle recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor dió édes étolaj glutén és tejmentes húsvéti receptek kalács karácsonyi GM receptek lisztkeverék margarin Schär Mix B só tej tejpor tojás uzsonna és tízórai vaj vendégváró