Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Diós koszorú gluténmentes változatban

gluténmentes diós sütemény

gluténmentes diós sütemény

Iri mama idén is kiváló gluténmentes receptekkel készül a karácsonyra

Ezt a szép formát készítettem a babka mellé. Mind a kettő igazán jól mutat az karácsonyi vagy húsvéti ünnepi asztalon is. Tejmentesen is elkészíthető.

Hozzávalók (12-14 szelethez):

  • 200 g Schär Mix B gluténmentes lisztkeverék
  • 15 g cukor
  • 1 csipet só
  • 10 g étolaj
  • 1 db közepes méretű M-es tojás (a fele a tetejére kell)
  • 5 g útifűmaghéj (psyllium rost)
  • 5 g tejpor (elhagyható)
  • 3,5 g porélesztő
  • 190 – 200 g langyos tej, vagy növényi alternatíva is jó
  • 5 g vaj vagy margarin

Töltelékhez:

  • 130 g darált dió
  • 20 g cukor
  • 5 g vaníliás cukor
  • ½ citrom reszelt héja
  • 35 g mazsola
  • annyi víz hogy kenhető massza legyen

A diós gluténmentes koszorú elkészítése:

  • Száraz hozzávalókat tálba mérem, elkeverem. Hozzáadom az olajat, fél felvert tojást, (a másik felével a tetejét kenem meg) olvasztott vajat, és apránként a langyos tejet.
  • Géppel összeállítom a tésztát. Elég laza, ragacsos lesz ,de így a jó. 10 perc pihentetés után, rugalmas, jól kezelhető, formázható lesz.
  • Szilikon gyúrólapot vékonyan leszórom liszttel, egy nagyobb méretű téglalappá nyújtom a tésztát.
  • Lekenem a diós töltelékkel, hosszabb oldalán feltekerem.
  • Tészta rudat ráemelem egy tepsi méretű sütőpapírra. Meghajlítom a rudat, három ujjnyi távolságra bevágom, vigyázva hogy ne vágjam át.
  • Ezután egyet kifordítva, hogy a vágás felfelé nézzen, fordítok, jobbra, másikat balra. Váltakozva míg végig nem érek.
  • Ezután sütőpapír segítségével belehúzom a tepsibe. Lekenem a fél tojás maradék felével és tej keverékével.
  • Duplájára kelesztem. Ha meleg van a lakásban, konyhapulton, vagy 40 °C fokos sütőben
    40 – 50 percig.
  • Miután megkelt, 180 °C fokon, légkeveréssel 20-25 percig sütöm.
  • Rácson hagyom kihűlni. Mutatós, finom diós kalács 😋.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Elkészítési idő: 1,5 – 2 óra

  • Előkészítés, dagasztás, formázás: 30 perc
  • Kelesztés: 40 – 50 perc
  • Sütés: 20 – 25 perc

Nehézségi szint: haladó

A tápérték számítás folyamatban

A gluténmentes tejmentes zsömle recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes diós sütemény

gluténmentes diós kalács-sütemény

Kategória: , , , , ,