Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes napraforgós, ciroklisztes bagett

bagett recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy napraforgós, ciroklisztes gluténmentes bagett-tel bővült.

Talán már tudjátok, hogy imádom a bagetteket, és hogy mindig visszanyúlok ehhez a pékáruhoz. Most teljes kiőrlésű mentes ciroklisztet, darált napraforgómagot és Miklós fehér kenyérlisztet használtam. Tetejét jó sok szotyimaggal szórtam meg. Az íze teljesen leírhatatlan, finom, egyáltalán nem érezni, hogy esetleg mentes a kenyerünk. 

Hozzávalók (3 db nagyméretű):

Tésztához:

Tetejére:

  • 1 evőkanál napraforgó étolaj
  • 1 teáskanál ketchup
  • 2 marék bő vízzel átmosott napraforgómag

A gluténmentes napraforgós, ciroklisztes bagett elkészítése:

  • 60 ml langyos vízbe morzsoljuk bele a friss élesztőt, amihez hozzáadjuk a cukrot.
  • Tegyük el langyos helyre életre kelni.
  • Addig mérjük ki a száraz összetevőket.
  • Az 50 g napraforgó magot pirítsuk meg.
  • Majd kávédarálón jó alaposan daráljuk le.
  • A száraz összetevőket alaposan keverjük össze.
  • Ha felfutott az élesztő, adjuk a lisztes keverékhez.
  • Dagasztógép üstjében kezdjük el dagasztani a tésztát.
  • Fokozatosan öntsük hozzá a vizet.
  • Amikor már majdnem kész a tészta, öntsük hozzá a napraforgó étolajat.
  • Dagasszuk még pár percig tovább.
  • Addig mossuk át bő vízzel a bagettek tetejére szánt napraforgómagokat.
  • 3 egyenlő részre osszuk el a tésztát.
  • Egyenként lapítsuk ki a kezünkkel (most gumikesztyűvel) a tésztákat sütőpapíron.
  • Felső részét behajtjuk háromszög alakúra, és feltekerjük a tésztát.
  • Majd szórjuk le a vizes napraforgómagok harmadát.
  • Ezen tekergessük el a tésztahengereket.
  • Ugyan így járunk el a maradék két résszel is.
  • Tegyük bagettsütő formába, vagy tepsibe a tésztákat.
  • Takarjuk le, és meleg helyen kelesszük kb. 30 percen át.
  • Melegítsük elő a sütőt 220 °C fokra, amibe szokás szerint helyezzünk be 2 dl vizet egy kis fém edényben.
  • A megkelt bagettek tetejét a napraforgó étolajas, ketchupös keverékkel kenjük le vékonyan.
  • Süssük először 220 °C fokon 10 percig.
  • Majd vegyük lejjebb a hőmérsékletet és 190 C-on süssük készre, további 25-30 perc alatt.
  • Kihűlve tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: 70-80 perc

Tápanyagtartalom az egészben 1 db. gluténmentes napraforgós,
ciroklisztes bagettben
Energia 8862 kJ / 2115 kcal 2954 kJ / 705 kcal
Zsír 54,6 g 18,2 g
  amelyből telített zsírsavak 6,8 g 2,3 g
Szénhidrát 372,2 g 124,1 g
  amelyből cukrok 18,9 g 6,3 g
Rost 32,8 g 10,9 g
Fehérje 19,9 g 6,6 g
12,15 g 40,5 g

A gluténmentes napraforgós, ciroklisztes bagett tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes bagett recept

napraforgós, ciroklisztes gluténmentes bagett

Kategória: , , ,