Gluténmentes citromos kekszek – kandírozott citrusokkal
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes citromos kekszekkel bővült.
Az alap tészta a cseresznyeszemes kekszből készült, természetesen cseresznye nélkül.
Hozzávalók (36 db):
- 105 g növényi vajalternatíva, lágy, szobahőmérsékletű
- 220 g cukor
- 2 nagy tojás M-es méretű
- 2 evőkanál növényi ital (most rizsital)
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 420 g It’s us Mikló’s univerzális lisztkeverék
- 1 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál só
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 100 g apróra vágott pekándió / dió
- 200 g füge
- 2 db bio citrom húsa
- 1 db bio citrom reszelt héja
- Fél bio narancs reszelt héja
Hempergetéshez, forgatáshoz:
- 50 g ledarált pisztácia
Tetejére:
- 80 g kandírozott citrushéj darab
A gluténmentes citromos kekszek elkészítése:
- A citromhéját reszeljük le.
- Így járjunk el a fél naranccsal is.
- Ezután mindkét citromot pucoljuk meg, szedjük ki a húsukat.
- Alaposan daráljuk le, hogy a rostjai is feldarabolódjanak.
- Egy nagy tálban a vajat és a cukrot világosra és habosra keverjük.
- Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, minden egyes hozzáadás után jól keverjük össze.
- Adjuk hozzá a növényi tejet.
- Keverjük össze a lisztet, a sütőport, a sót és a szódabikarbónát.
- Fokozatosan adjuk a krémes keverékhez.
- Daráljuk le vagy aprítsuk össze a pekándiót.
- A fügével is hasonlóan járjunk el.
- Keverjük bele az apóra darált, vágott pekándiót / diót a darált fügét és az apróra vágott cseresznyét.
- 10 percet hagyjuk pihenni a tésztát.
- Melegítsük elő a sütőt 175 °C fokra.
- Formázzunk a tésztából apró, egyforma golyókat.
- Kezünkkel kissé lapítsuk is el.
- Hempergessük bele a darált pisztáciába.
- Én most a fele adagot forgattam meg csak a pisztáciában.
- Tegyük egymástól pár centiméteres távolságra.
- Nyomjunk pár szem kandírozott citrushéj darabokat mindegyik közepébe.
- Süssük aranybarnára 14-15 perc alatt.
- Hűtve tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 45 perc
| Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. gluténmentes citromos kekszben |
| Energia | 23422 kJ / 5590 kcal | 650 kJ / 155 kcal |
| Zsír | 237,8 g | 6,6 g |
| amelyből telített zsírsavak | 83,9 g | 2,3 g |
| Szénhidrát | 777,1 g | 21,6 g |
| amelyből cukrok | 396,0 g | 11,0 g |
| Rost | 44,0 g | 1,2 g |
| Fehérje | 47,0 g | 1,3 g |
| Só | 2,85 g | 0,08 g |
A gluténmentes citromos kekszek tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: citrom cukor dió füge gluténmentes péksütemények gyors It's us Miklo's universal mix lisztkeverék narancs pekándió pisztácia reggeli rizsital só sütőpor szódabikarbóna tojás uzsonna és tízórai vaj vanília aroma









Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
Gluténmentes cukkinis tócsni
Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival... 

