Gluténmentes kenyérropogós maradék kovászból
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes kenyérropogós maradék kovászból recepttel bővült.
Sok-sok kovászt készítettem már. Valahogy a kenyér nekem nem akaródzik sikerülni, de nem adom fel. A millió és millió maradék, kidobásra ítélt kovászt használtam fel. Kissé újraélesztettem, majd kipótoltam vízzel, liszttel, vékonyra kinyújtottam, és megsütöttem. Mennyei ropogós lett belőle. Így már tudom, hogy mire fogom felhasználni a maradék kovászt.
Hozzávalók (4 főre):
- 285 g kovász maradék – nálam a hűtőben állt
- 2 evőkanál langyos víz
- 2 evőkanál barna rizsliszt
- 1 csepp méz
- 60 g rizsliszt
- 70 g Mester Család Házi kenyérlisztkeverék
- 35 ml olíva olaj
- 15 ml langyos víz
- 5 g só
Tetejére:
- pár csepp olíva olaj és víz keveréke
- ízlés szerint szezámmag
- egész fűszerkömény
A gluténmentes kenyérropogós maradék kovászból elkészítése:
- A kovászhoz (ha a hűtőszekrényből vetted ki) érdemes adni ici-pici vizet, rizslisztet és mézet.
- Keverjük el alaposan.
- Hagyjuk pár percre magára.
- Addig mérjük ki a többi lisztet, sót, olajat.
- Készítsünk ki 2 sütőpapírt is.
- Melegítsük elő a sütőt 180 °C fokra.
- A kovász ekkora már kicsit magához tért.
- Adjuk hozzá valamennyi hozzávalót.
- Ha keménynek érezzük gyúrás közben a tésztát, adhatunk hozzá több vizet is.
- Akár lehet fűszerezni is a tésztát.
- Két sütőpapír között vékonyra nyújtsuk ki a tésztát.
- Levesszük a felső lapot.
- Lekenjük az olaj és a víz keverékével.
- Szórjuk meg a tetejét tetszőleges magvakkal.
- Vékony csíkokra vágjuk fel.
- Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe.
- Forró sütőben kb. 15 perc alatt kész lesz.
- Akkor a legfinomabb, legropogósabb, ha már szépen barnul a ropogós.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 30 perc
| Tápanyagtartalom | az egészben | 1 adag gluténmentes kenyérropogósban |
| Energia | 7701 kJ / 1838 kcal | 1924 kJ / 459 kcal |
| Zsír | 46,9 g | 11,7 g |
| amelyből telített zsírsavak | 7,8 g | 2,0 g |
| Szénhidrát | 294,0 g | 73,5 g |
| amelyből cukrok | 26,9 g | 6,7 g |
| Rost | 19,0 g | 4,8 g |
| Fehérje | 47,9 g | 12,0 g |
| Só | 5,02 g | 1,26 g |
A gluténmentes kenyérropogós maradék kovászból recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: 30 perc alatt gluténmentes kovász gyors ivóvíz Mester Család gluténmentes kenyérliszt méz olívaolaj reggeli rizsliszt só szezámmag uzsonna és tízórai










Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
Gluténmentes cukkinis tócsni
Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival... 

