Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes kovászos, diós darázsfészek

darázsfészek recept gluténmentesenIri mama receptválogatásunk egy gluténmentes kovászos, diós darázsfészekkel bővült.

Édes, sós kelttésztákhoz is kiválóan alkalmas a kovász. Többször említettem hogy nem egy gyors munkamenet, kovásszal sütni, előre kell tervezni. A végeredmény pedig minden esetben nagyon finom.

Hozzávalók (11 db):

Előtésztához:

Hozzávalók a tésztához:

  • 200 g Schär Mix B gluténmentes lisztkeverék
  • 200 g It’s us Maria’s sweet baking mix –  kalács mix lisztkeverék
  • 3 g só
  • 7 g útifűmaghéj (psyllium rost)
  • 20 g cukor
  • 60 g vaj vagy margarin
  • 1 db M-es méretű tojás
  • 210 g langyos tej (vagy növényi ital)
  • + előtészta

Töltelékhez:

  • 70 g vaj (vagy margarin)
  • 150 g darált dió
  • 30 g cukor
  • csipet só
  • 1 db citrom reszelt héja

Locsoláshoz:

  • 150 g langyos tej (vagy növényi ital)
  • 7 g vaníliás cukor

A gluténmentes kovászos, diós darázsfészek elkészítése:

  • Előtészta hozzávalóit bekeverem, félreteszem kelni 1-2 órára.
  • Ezt sütés előtt érdemes elkészíteni.
  • Tészta száraz hozzávalóit dagasztó tálba mérem, elkeverem.
  • Beleteszem a tojást, előtésztát, vajat, apránként adagolva a tejet.
  • Dagasztó géppel puha, rugalmas tésztát dagasztok. 30 percig pihentetem, majd lisztezett gyúrólapon kinyújtom egy nagy téglalappá.
  • Vajat vagy margarint puhára melegítem, nem folyósra, lekenem a tésztát.
  • Darált diót elkeverem a cukorral és a citrom reszelt héjával, leszórom, feltekerem mint a bejglit.
  • Két ujjnyi vastag szeletekre vágom.
  • Tapadásmentes tepsibe teszem a csigákat, így kelesztem, konyhapulton duplájára.
  • 2-4 óra is lehet, attól függ milyen meleg van a lakásban, páratartalomtól, kovásztól.
  • Mikor megkelt, 180 °C fokos sütőben, légkeveréssel 20 percig sütöm.
  • Langyos tejben elkevert vaníliás cukorral meglocsolom, 5 percig vagy amíg beszívja a tejet sütöm.
  • Tepsiben hagyom kihűlni, majd zacskóba csomagolva tárolom.
  • Nagyon finom lett.

Jó étvágyat kívánok hozzá.

Elkészítési idő: 60 perc + kelesztés 

Nehézségi szint: haladó

Tápanyagtartalom az egészben 1 db. gluténmentes kovászos,
diós darázsfészekben
Energia 15770 kJ / 3764 kcal 1433 kJ / 342 kcal
Zsír 161,7 g 14,7 g
  amelyből telített zsírsavak 28,5 g 2,6 g
Szénhidrát 483,1 g 43,9 g
  amelyből cukrok 146,2 g 13,3 g
Rost 31,3 g 2,8 g
Fehérje 68,4 g 6,2 g
11,92 g 1,08 g

A gluténmentes kovászos, diós darázsfészek tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes darázsfészek recept

gluténmentes kovászos, diós darázsfészek

Kategória: , , , ,