Gluténmentes kovászos extra szezámmagos bagett
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes kovászos extra szezámmagos bagett-tel bővült.
A nagy kenyér készítő lázban meg is feledkeztem a bagettekről. Nekem régebben mindig az sikerült jobban, mint a kenyér. Most újra elővettem a bagett receptjeim, kicsit frissítettem rajta, és átgondoltam kovászra. Fantasztikus ízű gluténmentes bagett lett belőle.
Hozzávalók (10 adag):
Kovászhoz:
- 50 g érett gluténmentes kovász
- 50 g Mimen cirokliszt
- 50 g It’s us Fehér kenyér lisztkeverék
- 50 g It’s us Miklos’s univerzális plus lisztkeverék prebiotikus
- 150 ml langyos víz
- 1 teáskanál méz
Tésztához:
- kész, előbbi érett előtészta a kovászból
- 315 ml langyos víz
- 20 g It’s us Naturbit útifűmaghéj őrlemény
- 15 g só
- csipet cukor
- 50 g Mimen cirokliszt
- 100 g Glutenix barna lisztkeverék
- 50 g It’s us Fehér kenyérliszt keverék
- 100 g It’s us Miklos’s univerzális plus lisztkeverék prebiotikus
- 80 g édesburgonya, főtt
- 4 evőkanál napraforgó étolaj
Forgatáshoz:
- 60 g vegyes szezámmag, fekete és hagyományos fehér
A gluténmentes kovászos extra szezámmagos bagett elkészítése:
- Mérjük ki a vizet.
- Ehhez adjuk az útifűmaghéj őrleményt, és a sót, cukrot.
- Keverjük el alaposan.
- Mérjük ki a liszteket, reszeljük hozzá a kihűlt, megfőtt édesburgonyát.
- Keverjük össze.
- Mérjük ki az érett kovászt, és adjuk a kissé összekevert liszthez.
- Alaposan keverjük össze, amikor már tapad-ragad adagoljuk hozzá a napraforgó étolajat.
- 2-3 étolajjal leöntött felületen gyúrjuk össze, lapítsuk ki, hajtogassuk egymásra a tésztát.
- Ezt a folyamatot ismételjük meg még egyszer-kétszer.
- Ha nagyon tapadna a tészta, adjunk még kevés napraforgó étolajat a felületre, a tészta alá.
- Ekkor válasszuk 3 egyforma részre a tésztát.
- Formáljuk téglalap alakúra.
- Tekerjük fel, hengergessük át többször is.
- A végeit igazítsuk el, formáljuk meg „csücsökre”
- Ugyan erre a felületre szórjuk ki az előzőleg folyó vízzel átmosott szezámmagot.
- Tegyük dobozba a tésztát és takarjuk le a tetejét. (én műanyag dobozba teszem, abban hagyom megkelni)
- Tegyük félre huzatmentes, egyenletes hőmérsékletű helyre.
- Érdemes betakargatni is, ha nem lenne kellően meleg a lakásban.
- Amikor letelt a kelési idő, kb. 6-8 óra múlva, és gyönyörűen életre kelt a bagett, tegyük előmelegített 180 °C fokos sütőbe.
- Én bagettsütő formában sütőm meg.
- Kb. 45-50 perc alatt készre sül.
- Érdemes ellenőrizni a sütés vége előtt, hogy megsült-e a tészta.
- Vegyük ki óvatosan!
- Én le szoktam spriccelni vízzel a forró kenyeret.
- Sütőrácson hagyjuk teljesen kihűlni.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: elkészítés 15 perc, 2- 3 óra pihentetés, 15 perc elkészítés, 6-8 óra pihentetés, 45 perc sütés
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes kovászos extra szezámmagos bagett tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cirokliszt cukor édesburgonya étolaj Glutenix gluténmentes bagettek gluténmentes kovász gluténmentes péksütemények It's us Miklo's universal mix lisztkeverék ivóvíz méz psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli só szezámmag uzsonna és tízórai vendégváró










Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
Gluténmentes cukkinis tócsni
Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival... 

