Extra vaníliás, mazsolás kovászos gluténmentes kalács
KolosFreeFood receptválogatásunk egy mazsolás, vaníluás gluténmentes kaláccsal bővült.
Nagyon hiányzott a finom, puha illatos kalács. Többszöri próbálkozás után végre sikerült elkészítenem. Ahogy sült a kalács, máris betöltötte nem csak a konyhát, hanem az egész lakást is a vaníliás illat. Leírhatatlan az az érzés, amikor ettől az illattól megkívánsz egy szeletet, forró kakaóval, finom lekvárral.
Hozzávalók (10 szelethez):
A gluténmentes kovászhoz:
- 50 g érett gluténmentes kovász
- 35 g It’s us Naturbit barna rizsliszt
- 30 g It’s us Mimen cirokliszt
- 20 g It’s us Naturbit gluténmentes zabpehelyliszt
- 15 g méz
- 25 g cukor
- 60 ml langyos víz
- 60 g mazsola, vízzel bőven átmosva
A kalács tésztához:
- 250 g kész, előbbi érett előtésztából
- 300 ml langyos víz
- 20 g It’s us Naturbit útifűmaghéj őrlemény
- csipet só
- 220 g cukor
- 2 zacskó vaníliás cukor
- 10 g méz
- 100 g Mimen cirokliszt
- 60 g Schär Patissere lisztkeverék
- 100 g It’s us Fehér kenyérliszt keverék
- 40 g It’s us Miklos’s univerzális plus lisztkeverék prebiotikus
- 1 tojássárgája
- 10 ml vanília kivonat
- 50 ml cukormentes vanília aroma (kávéhoz való ízesítés)
- 4 evőkanál étolaj
A vaníliás mazsolás gluténmentes kalács elkészítése:
- A kovász elkészítését már mindannyian tudjuk, illetve az előtésztát is!
- Mérjük ki a liszteket.
- A vízhez adjuk az útifűmaghéj őrleményt, a csipet sót és a cukrokat.
- Alaposan keverjük el.
- Kissé ragacsos lesz, de az a jó!
- Ehhez adjuk a kimért lisztet.
- Keverjük el, kezdjük el összegyúrni!
- A már érett kovászt teszem bele az elkezdett, összegyúrt tésztához
- A cukrot és a mézet se hagyjuk ki.
- Üssük bele a tojássárgáját is.
- Gumikesztyű segítségével kezdjük el az egészet összegyúrni.
- Nehéz dolgunk lesz, mert eleinte tapadni-ragadni fog a tészta.
- Adjunk hozzá 2 evőkanál étolajat.
- Gyúrjuk össze a kalács tásztát
- Ha netán még ezután is nehezen kezelhető lenne, sebaj, picivel több olaj mehet hozzá, hiszen képes sok olajat felvenni.
- 2-3 étolajjal leöntött felületen gyúrjuk össze, lapítsuk ki, hajtogassuk egymásra a tésztát.
- Ezt a folyamatot ismételjük meg még egyszer.
- Hagyjuk kilapítva a tésztát.
- Majd az egészet hajtsuk egymásra.
- Lapítsuk ki újra és tekerjük fel.
- Tegyük egy nagyobb méretű, sütőpapírral kibélelt kenyérsütő formába.
- Takarjuk le a tetejét. (én műanyag szemeteszsákot húzok rá, amit nem dobok el, hiszen mindig szükség lehet rá, letakarni a tésztát!)
- Tegyük félre huzatmentes, egyenletes hőmérsékletű helyre.
- Érdemes betakargatni is, ha nem lenne kellően meleg a lakásban.
- Amikor letelt a kelési idő, kb. 6-8 óra múlva, és gyönyörűen életre kelt a kalács tegyük előmelegített 190 °C-os sütőbe.
- 45 perc alatt készre sül.
- Érdemes ellenőrizni a sütés vége előtt, hogy megsült-e a tészta.
- Sütőrácson hagyjuk teljesen kihűlni.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: 75 perc és 8-10 óra pihentetés
- elkészítés 15 perc,
- 2- 3 óra pihentetés,
- 15 perc elkészítés
- 6-8 óra pihentetés
- 45 perc sütés
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes növényi túrós, meggyes pite tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: barna rizsliszt cirokliszt cukor étolaj gluténmentes kovász gluténmentes zabpehelyliszt It's us gluténmentes termékek It's us Mikló's bread mix gluténmentes lisztkeverék It's us Miklo's universal mix lisztkeverék kalács méz psyllium rost (útifűmaghéj) Schär Mix it / Schär baking mix só tojássárgája vaníliás cukor víz