Kanelbullar – svéd fahéjas csiga gluténmentes változatban
Újabb gluténmentes különlegességet hoztunk, most a svédek nagy kedvencét, a kanelbullart, ami nem más mint egy fahéjas csiga, egy kevés kardamommal megbolondítva. Dékei Zóra, dietetikus, pedig úgy készítette, hogy inzulinrezisztenciások is bátran fogyaszthassák!
- 170 g kölesliszt
- 50 g lenmagliszt
- 10 g psyllium (útifű maghéj)
- 1 dl * tej
- csipet porcukor (élesztő felfuttatásához)
- ½ csomag szárított élesztő (vagy 12,5 g friss élesztő)
- 1 dl víz
- 40 g * vaj
- ½ tk. kardamom
- 40 g eritrit (édesítőszer)
- 20 g xilit (édesítőszer)
Töltelékhez:
- 55 g * vaj
- 80 g xilit (édesítőszer)
- 2 tk. fahéj
- 1 tk. kardamom
Kenéshez:
- 1 db közepes méretű tojás (M-es)
Elkészítés:
- A tejet melegítsük meg, majd tegyünk bele egy csipet porcukrot és a szárított élesztőt – vagy morzsoljuk bele a friss élesztőt. Keverjük jól meg, majd tegyük félre és hagyjuk, hogy az élesztő elkezdjen dolgozni. (kb. 5-10 percig pihentessük, ezalatt habos réteg fog megjelenni a tetején.)
- A száraz hozzávalókat (gluténmentes lisztek, psyllium, fűszerek, cukorhelyettesítők) mérjük ki, majd keverjük jól össze.
- Adjuk hozzá a szobahőmérsékletű, felkockázott vajat, és a felfuttatott élesztőt, majd először kanál segítségével, végül kezünkkel gyors mozdulatokkal formáljuk golyóvá. Ügyeljünk arra, hogy ne gyúrjuk sokáig, csak addig, míg a lisztek és a psyllium felveszi a folyadékot ( 2-3 perc).
- Letakarva tegyük félre meleg helyre és hagyjuk kelni kb. 30 percig.
- A töltelékhez a vajat enyhén olvasszuk fel, majd keverjük hozzá a xilitet és a fűszereket.
- A sütőt melegítsük elő 180 °C fokra.
- Ha a tészta megkelt, enyhén gyúrjuk át kezünkkel, majd vékonyan lisztezett felületen nyújtsuk kb. 0,5 cm vastag téglalapra.
- A kinyújtott tésztát kenjük meg egyenletesen az előkészített töltelékkel.
A tésztát hosszantibb oldala mentén hajtsuk a közepe felé, majd hajtsuk rá a szembe lévő oldalt is. Így egy vékon hosszúkás téglalapot fogunk kapni. Ezt a tésztát sodrófa segítségével nyújtsuk kicsit tovább, hogy még hosszúkásabb legyen, majd egy éles késsel vágjunk 2 ujjnyi vastag, kb. 20 cm hosszú csíkokat. - A csíkokat a kés segítségével középen vágjuk félbe hosszanti irányban úgy, hogy nem vágjuk végig. Az így kapott két vékony szárat tekerjük meg, majd csomózzuk össze. A kis csomókat tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, majd így folytassuk a maradék tésztával is.
- A kész tésztákat kenjük meg egy felvert tojással, majd süssük készre kb. 15 perc alatt. Várjuk meg míg kihűl, majd tálalhatjuk is!
TIPP:
- Jól záródó dobozban másnap is friss marad!
- * Laktózérzékenyek használjanak laktózmentes tejet és vajat!
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Elkészítési idő: kb. 1,5 óra
Nehézségi szint: haladó
Tápanyagtartalom egy darabban (16 db esetében):
| Energia | 91,5 kcal/382,5 kJ |
| Fehérje | 1,9 g |
| Zsír | 3,8 g |
| Szénhidrát | 11,8 g |
| Élelmi rost | 2 g |
A svéd fahéjas csiga receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg
- Recept címke: édesítőszer eritrit IR barát GM receptek kardamom kölesliszt lenmagliszt őrölt fahéj porcukor psyllium rost (útifűmaghéj) tej tojás uzsonna és tízórai vaj víz xilit










Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
Gluténmentes cukkinis tócsni
Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival... 

