Somlói galuska – gluténmentes, tejmentes változatban
A somlói galuska a magyar cukrászat egyik legismertebb remeke. A legnépszerűbb édességek egyike, amely nem is hiányozhat egyetlen étlapról sem. Sajnos a legritkább esetben találunk gluténmentes somlói galuskát éttermekben, de otthon bármikor elkészíthetjük!
Tészta
- 6 db közepes méretű (M-es) tojás
- 8 dkg Mester Család gluténmentes süteményliszt
- 1 evőkanál vanília aroma
- 1 evőkanál édesítő (* 1:4)
- 1,5 dkg darált dió
- 4 g gluténmentes sütőpor
* 1 adag édesítőszer 4 adag cukor édesítő erejének felel meg.
Krém
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 3,5 dl Alpro Kókuszos – Mandulás Ital
- 1 evőkanál margarin
- 1 dl Meggle Creme Patisserie Decor (növényi alapú habtejszín alternatíva)
- Ízlés szerint édesítő
Csokis krém
- 3,5 dl Alpro Kókuszos – Mandulás Ital
- 1 csomag csokoládés pudingpor
- 1 evőkanál margarin
- 1 dl Meggle Creme Patisserie Decor (növényi alapú habtejszín alternatíva)
- Ízlés szerint édesítő
- 1-2 evőkanál rumaroma némi vízzel felhígítva
- 1 – 2 evőkanál durvára darált dió
Tetejére
- 5 dkg Mester diabetikus étbevonó
Csokiöntethez
- 5 dkg Mester diabetikus étbevonó
- 0,5 dl Meggle Creme Patisserie Decor (növényi alapú habtejszín alternatíva)
Elkészítés:
- A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk, a többi alapanyagot kikeverjük, majd hozzáforgatjuk a habot. 180 °C fokon kb. 20 perc alatt megsütjük légkeverésen (tűpróbáig!).
- Vaníliás krém: a kókuszos – mandulás itallal főzzük meg a pudingport, majd keverjük bele a margarint, végül a tejszín alternatívát.
- Ugyanígy járunk el a csokissal.
- Majd ha kihűlt a piskóta, felszeleteljük csíkokra.
- Egy tál aljára tesszük, és meglocsoljuk a vizes rumaromával, megszórjuk dióval és ráteszünk a csokis krémből, majd piskóta, rum, darált dió és vaníliás krém, egészen addig, amíg el nem fogy.
- Végül csokiöntettel zárjuk, dióval díszítjük, és hagyjuk, hogy összeálljon!
A gluténmentes somlói galuska receptünk elkészítése során növényi tejtermék alternatívákat használtunk, így tejmentes, laktózmentes. Tejfehérje allergia és laktózintolerancia esetén is bátran beépíthető a gluténmentes étrendbe.
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 60 perc, plusz pihentetés hogy összeálljon
Tápanyagtartalom | az egészben | 6 személyre 1 adagban
(kb. 240 – 250 g) |
8 személyre 1 adagban
(kb. 190 – 200 g) |
Energia | 2897,9 kcal / 12084,2 kJ | 483,0 kcal / 2014,0 kJ | 362,2 kcal / 1510,5 kJ |
Fehérje | 49,2 g | 8,2 g | 6,2 g |
Zsír | 175,2 g | 29,2 g | 21,9 g |
amelyből telített zsírsavak | 99,2 g | 16,5 g | 12,4 g |
Szénhidrát | 260,2 g | 43,5 g | 32,5 g |
amelyből cukrok | 69,3 g | 11,6 g | 8,7 g |
Rost | 5,2 g | 1,0 g | 0,7 g |
A gluténmentes somlói galuska recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin, dietetikus végezte el.
- Recept címke: alpro csokoládé puding dió édesítőszer étbevonó glutén és tejmentes kókuszital lisztkeverék mandulaital margarin Meggle Mester Család gluténmentes süteményliszt Mester lisztkeverékek növényi habtejszín alternatíva rumaroma sütőpor tojás vanília aroma vanília puding