Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Divatdiéták segítik a gluténmentes élelmiszerek piacának bővülését

Érdekes cikket olvastunk a privátbankar.hu weboldalon arról, hogy annak ellenére, hogy a cöliákiások száma csak 1-2 % a gluténmentes termékek piaca folyamatosan bővül. Ez jó a valóban gluténérzékenyeknek, hiszen a termékek választéka és elérhetősége, sőt a minősége is javul.

bővöl a gluténmentes termékek piaca

Bloomberg cikke rámutat, hogy az amerikai lakosságnak mindössze egy százaléka szenved gluténérzékenységben, a boltok polcain mégis egyre több gluténmentes áru jelenik meg – és meg is veszik őket, tavaly már 1,57 milliárd dolláros volt a piac, miután 11 százalékkal bővült a forgalom 2014-hez képest.  Ez a bővülés ugyan jóval kisebb, mint a megelőző év 81 százalékos üteme, de még így is lekörözi az élelmiszerkereskedelmi szektor forgalmának 3 százalékos átlagos bővülését.

forrás: privátbankar.hu

A gluténmentes diétát csak akkor szabasd elkezdeni, ha már a cöliákia, gluténérzékenység szakorvosilag igazolt (ne dőljünk be biorezonanciás és egyéb vizsgálatoknak). A korrekt diagnózis előtt tilosa a gluténmentes diéta! Akiről kiderül, hogy cöliákiás, annak viszont kötelező az élethosszig tartó szigorú gluténmentes étrend. Számukra nincs más választás. Vannak még olyan kórképek (pl. NCGS)  amik estén a glutén elhagyásával megszűnnek a tünetek, de ezek a betegségek sem indokolják ezt a hirtelen kereslet növekedést a gluténmentes élelmiszerek iránt. Sokan divatból diétáznak. Pedig önmagában a gluténmentes étrend nem egészségesebb, nem fogyasztanak  – sőt inkább hizlalnak.

De lássuk milyen bővülést tapasztaltunk magyarországi viszonylatban!  Számos cikkben számoltunk be mi is arról újabb gluténmentes pékségek, cukrászdák nyíltak sőt a nagy áruházláncok is bővítik a mentes élelmiszer választékukat:

Sajnos vannak negatív tapasztalatok is:

Mivel sokan felismerik a divatot, sok vállalkozó meg is lovagolja azt és átverik a gluténérzékenyeket….

Vannak kóklereknek, akik mindenféle felelősségtudat nélkül a haszonmaximalizálás érdekében még az alapvető higiéniai körülményeket sem tartják be a gyártás során. Úgy mondják rá egy egy termékre hogy gluténmentes, hogy nincsenek tisztában azzal, hogy milyen feltételekkel lehet garantáltan gluténmentes élelmiszereket, süteményeket vagy pl. étteremben ételeket készíteni. Nem tudják, hogy külön üzem, konyha garantálja a keresztszennyeződés kiküszöbölését. Sajnos ilyen híreink is vannak:

Gluténérzékenyként különösen vigyázzunk a PALEO  termékekkel

A paleo ugyan alapvetően gluténmentes alapanyagokat használ fel, de sokszor arra nem figyelnek a gyártók, hogy a felhasznált alapanyag garantáltan gluténmentes-e, sok paleo üzem készít búza alapú termékeket / süteményeket is, amennyiben nem tartják be a technológiai fegyelmet a gluténmentesnek hitt / állított paleo termék nem biztos, hogy valóban megfelel a gluténmentesség szigorú követelményeinek.

Pár gondolat, hogy mire figyeljünk oda!

A Privátbankár cikke is a gluténmentesség divatjára mutat rá.Kapcsolódó bejegyzések:

Táplálkozási trendek: holnap és ma
Táplálkozási trendek: holnap és ma

Táplálkozási akadémia hírlevél 9. évf. 10. szám - 2016.október. túlnépesedés, elhízás, mentes élelmiszerek, gluténmentes élelmiszerek szélesedő köre, pszeudogabonák, jól adagolható...

Gluténmentes termékek akciós listája 2016 október második fele
Gluténmentes termékek akciós listája 2016 október második fele

Folyamatosan szemlézzük az akciós gluténmentes élelmiszereket. A gluténmentes termékek akciós listája havonta többször is frissül. Érdemes többször is átfutni!

Gluténmentes tésztaüzemet záratott be a NÉBIH - termékvisszahívás
Gluténmentes tésztaüzemet záratott be a NÉBIH – termékvisszahívás

Most gluténmentes száraztésztákkal volt probléma. Gluténmentes száraztészta üzemet záratott be a NÉBIH, a gluténmentes száraztészták termékvisszahívását rendelték el.

Újabb diétás szaküzletek nyílnak Diéta Life Market név alatt
Újabb diétás szaküzletek nyílnak Diéta Life Market név alatt

Diéta Life Market - diétás szaküzlet hálózat. Új gluténmentes boltok nyílnak! Egészségmegőrzés, fogyókúra, preventív táplálkozáshoz széles termékválaszték!

Programajánló gluténérzékenyeknek 2016 október / november
Programajánló gluténérzékenyeknek 2016 október / november

Néhány programra szeretnénk felhívni a figyelmet. Sütőnap, előadás az allergiákról majd ingyenes sütőtanfolyam, glutén- és mindenmentes sütőtanfolyamok

, ,