Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Áfonyás laktózmentes krémtúró – pohárdesszert

áfonyás laktózmentes túródesszert receptIri mama egy finom áfonyás-túrós pohárdesszertet készített:

Nagyon szerettük a gyümölcsös krémtúrót. Volt is a hűtőben minden hozzávaló, így megpróbáltam elkészíteni. Nagyon egészséges és nem édes laktózmentes desszert.

Hozzávalók (4 adaghoz):

  • 2 db M-es tojás sárgája
  • 25 g cukor
  • csipet só
  • 200 g laktózmentes tej (növényi alternatívával is jó)
  • pár csepp vanília aroma
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 250 g laktózmentes túró
  • 15 g kukoricakeményítő

Áfonyás krém:

Az áfonyás krémtúró elkészítés :

  • Tejet, vanília aromát és a citrom héját melegíteni felteszem.
  • Közben a tojások sárgáját, cukorral és a sóval, kézi mixerrel kihabosítom.
  • Ezután a nem forró tejjel apránként összedolgozom. Közben folyamatosan keverem. Visszateszem a tűzre, hogy kellően sűrű legyen, egy evőkanál kukoricakeményítőt is tettem bele, sűrűre főzöm.
  • Letakarom, így hűtöm ki. Ezután az összetört túrót hozzáadom, botmixerrel krémesítem,félreteszem.
  • A megtisztított áfonyát lábasba teszem, hozzá pici cukrot, főzni kezdem. Nem teljesen puhára, csak éppen, még a szemek egészben maradjanak. Ekkor útifűmaghéjjal zselésítem.
  • Langyosra hűtöm, poharak aljára elosztom, tetejére a krémtúrót teszem.
  • Hűtve is, de frissen is nagyon finom. Aki édesebben szereti tegyen hozzá több cukrot. Jó étvágyat kívánok hozzá.

Elkészítési idő: 30 perc

Nehézségi szint: könnyű

Tápanyagtartalom az egészben 1 adag áfonyás krémtúróban
Energia 4208 kJ / 1002 kcal 1052 kJ / 251 kcal
Zsír 25,5 g 6,4 g
  amelyből telített zsírsavak 13,8 g 3,5 g
Szénhidrát 130,2 g 32,6 g
  amelyből cukrok 86,2 g 21,6 g
Rost 5,4 g 1,4 g
Fehérje 56,4 g 14,1 g
1,51 g 0,38 g

Az áfonyás laktózmentes krémtúró tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

áfonyás laktózmentes túródesszert recept

áfonyás laktózmentes túródesszert

Kategória: , ,