Chilis ricottás sajtos gluténmentes pogácsa
Iri mama sós aprósüteményt készített:
Sok mindent készítettem már ricottával, nagyon szeretem. Most sem volt ez másképp, jól döntöttem. Ez lett A pogácsa 😅.
Hozzávalók (24 pogácsához):
- 200 g Schär Mix B gluténmentes lisztkeverék
- 200 g Doves farm gluténmentes kenyér lisztkeverék
- 7 g só
- 12 g útifű maghéj (psyllium rost)
- 1 csipet xantán (elhagyható)
- 7 g porélesztő
- 150 g ricotta sajt (használhatunk növényi alternatívát is)
- 30 g tejszín
- 1 db M-es méretű tojás
- 250 g langyos tej (vagy rizsital)
- 20 g étolaj
- 80 g reszelt sajt (használhatunk növényi alternatívát is)
Tetejére:
- 20 g étolaj
- 2 g pirospaprika
- 1 csipet chili pehely
A chilis sajtos gluténmentes pogácsa elkészítése:
- Dagasztó tálba tesszük a két féle lisztet, útifű maghéjat, sót, xantánt, élesztőt.
- Alaposan elkeverjük, majd beletesszük a tojást, ricottát, tejszínt, és a langyos tej egy részével összeállítjuk a tésztát.
- Ezután a többi tejjel és az olajjal kidagasztjuk, míg elválik az edény falától. Duplájára hagyjuk kelni, ez akár 2 óra is lehet. A Doves farm lisztnek több időre van szüksége.
- Szilikon gyúró lapon kinyújtjuk a tésztát, vékonyan reszelt sajttal szórjuk.
- Háromba hajtjuk fedésbe, elfordítjuk, kinyújtjuk. Reszelt sajttal szórjuk, hajtjuk.
- Két ujjnyi vastagra újra elnyújtjuk a tésztát.
- Rácsozzuk meg, tetszőlegesen szaggassuk ki.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tetejét olaj és pirospaprika keverékkel lekenjük.
- Pár csipetnyi chili paprikával leszórjuk. Aki nem szereti, vagy kisgyereknek készíti, az hagyja el, de lehet magokkal, sajttal is megszórni.
- Újra duplájára kelesztjük. 1 óra is lehet.
- Ha már szépen megkelt, alsó felső sütési funkcióban 35 percen át, pirosra sütjük 180 °C-on.
Jó étvágyat kívánok!
Elkészítési idő:
- Előkészítés, dagasztás, formázás: 25 perc
- Kelesztés: 2-3 óra
- Sütés: 35 perc
Nehézségi szint: haladó
Növényi alternatívával tejmentesen is készíthető.
A recept tápérték számítása folyamatban!
A chilis ricottás gluténmentes pogácsa recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: Doves farm lisztkeverék étolaj glutén és tejmentes gluténmentes party snack lisztkeverék növényi sajt-alternatíva paprika pogácsa psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli reszelt sajt ricotta sajt Schär Mix B só sós aprósütemények tej tejszín tojás uzsonna és tízórai vendégváró