Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Óriási gluténmentes krumplis hamburger zsömlék

gluténmentes zsömle receptKolosFreeFood receptválogatásunk óriási gluténmentes krumplis zsömlékkel bővült.

Napok óta egy halas hamburgerre vágytam. Ilyen sajnos nincs egy gyorsétteremben sem. Ezért aztán gondoltam egyet, és készítek négy darab hatalmas burgonyás (kapros) zsemlét, amiben pont elfér egy párolt lazacszelet, a többi hozzávalóval. Természetesen minden finomsággal meg tudjuk tölteni, nem kell feltétlen hal hozzá. A zsemle a burgonyától finom, kellemesen puha lett.

Hozzávalók (4 db):

  • 120 g főtt burgonya
  • 400 g Its us Mikló’s bread mix, fehér kenyér gluténmentes lisztkeverék
  • 2 evőkanál lengmag, finomra őrölve
  • 2 evőkanál vegajó növényi tejföl
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • 12 g só
  • 15 g It’ us útifűmaghéj (psyllium rost)
  • 20 g friss élesztő
  • 440 ml langyos víz
  • 2 evőkanál napraforgó étolaj
  • (a kapros zsömléhez: 2 evőkanál szárított kapor)

óriási gluténmentes krumplis zsömlék elkészítése:

  • A növényi tejfölt melegítsük meg langyosra mikrohullámú sütőben, a cukorral együtt.
  • Éppen langyosnak kell lennie, ekkor tegyük bele a friss élesztőt.
  • Amíg kel az élesztő, mérjük ki a szilárd hozzávalókat.
  • A főtt burgonyát alaposan nyomjuk szét villa segítségével.
  • Amikor megkelt az élesztő, adjuk hozzá a száraz összetevőkhöz.
  • Keverjük el alaposan.
  • Adjuk hozzá a szétnyomkodott burgonyát is. 
  • Mehet hozzá a víz, (opcionálisan a kapor), és a robotgépünk dagasztóspiráljával kezdjük egy alaposan dagasztani a tésztánkat.
  • Pár perc után öntsük fokozatosan a tésztához a napraforgó étolajat.
  • Dagasszuk egészen egyneművé a tésztát.
  • Érdemes étolajas kézzel négy darab egyforma zsemlét formáznunk. 
  • Az étolajas kezem miatt nem kentem le külön a zsemléket olajjal, épp eleget kaptak a formázás alatt.
  • Tegyük langyos, és huzatmentes helyre, és hagyjuk kelni kb. 20 percig.
  • Amíg kel a tészta, melegítsük elő a sütőt, 200 °C fokra.
  • Mielőtt bemelegszik a sütő, tegyünk be egy kis fém edényben kb. 2 dl vizet, és hagyjuk ott a sütő bemelegedése és a sütési idő alatt is.
  • A kelési idő után tegyük be a forró sütőbe a zsömléket, és kb. 30-40 perc alatt süssük meg.
  • Sütési idő függ a sütőnktől.
  • Amikor készen vannak a zsemlék, sütőrácson pihentessük azokat, amíg ki nem hűlnek.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: 70 perc

Tápanyagtartalom az egészben 1 db. krumplis, kapros óriás gluténmentes zsemlében
Energia 8740 kJ / 2084 kcal 2185 kJ / 521 kcal
Zsír 56,2 g 14,1 g
  amelyből telített zsírsavak 13,6 g 3,4 g
Szénhidrát 366,9 g 91,7 g
  amelyből cukrok 25,5 g 6,4 g
Rost 26,9 g 6,7 g
Fehérje 14,0 g 3,5 g
12,28 g 3,08 g

A mediterrán óriási gluténmentes krumplis zsömlék tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

Kategória: , , ,