Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes burgonyás pogácsa

pogácsa recept gluténmentesenIri mama gluténmentes burgonyás pogácsa receptje!

Ismét kísérleteztem, a végeredmény egy nagyon finom burgonyás pogácsa lett. Szívből ajánlom az elkészítését.

Hozzávalók (48 db):

  • 200 g főtt tört burgonya (vagy maradék burgonyapüré)
  • 400 g Schär Mix B gluténmentes lisztkeverék
  • 6 g só
  • 2 g cukor
  • 80 g kacsa zsír (lehet bármilyen zsiradék,vaj,margarin stb.)
  • 1 db M-es tojás
  • 140 g tejföl
  • 40 g joghurt
  • 5 g gluténmentes porélesztő
  • 10 g psylium rost útifűmaghéj
  • 120 g tej (lehet picivel több,de kevesebb is, attól függ milyen a burgonya, és a liszt)
  • Tetejére: felvert tojás (fél elég)

A Gluténmentes burgonyás pogácsa elkészítése:

  • Dagasztó tálba mérem a burgonyát, zsírt, tojást, összekeverem.
  • Ezután a lisztet, sót, útifű maghéjat, élesztőt, cukrot.
  • Újra elkeverem, belemérem a tejfölt, joghurtot.
  • Dagasztó géppel összeállítom a tésztát.
  • Végül apránként a tejet adagolva, lágy, de formázható tésztát dagasztok.
  • Letakarva, konyhapulton duplájára kelesztem.(40-45 perc).
  • Ha szépen megkelt, két ujjnyi vastagra nyújtom, 5 cm átmérőjű szaggatóval kiszúrom.
  • Tenyerem élével megsodrom.
  • Sütőpapírral bélelt gáztepsibe sorakoztatom.
  • 10 percig pihentetem.
  • Tetejét felvert tojással lekenem.
  • 180 °C fokos sütőben, alsó, felső sütési funkcióban 15 percig sütöm.
  • Ezután átkapcsolom légkeverésre, tovább sütöm 13 percig.
  • Rácson hagyom kihűlni, zárható dobozban, vagy húzózáras tasakban tárolhatjuk.
  • Nagyon finom, ízletes,puha pogácsa.

Jó étvágyat kívánok hozzá 🙂.

Elkészítési idő: 120 perc

Nehézségi szint: kezdő

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes burgonyás pogácsa tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes pogácsa recept

gluténmentes burgonyás pogácsa

Kategória: , ,