Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Citromos levendulás hamistúrós kuglóf – gluténmentes, tejmentes

Kolos gluténmentes kuglóf recept quinovalKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes tejmentes, gluténmentes kuglóffal bővült.

Túrós kuglófot szerettem volna elkészíteni, amolyan nyári verzióban. Jött az ötlet, hogy akkor kerüljön bele levendula, citrom, ami szinte évszakfüggetlen, de mégis nyáron a legjobb hűsítő. Túró helyett pedig a szokásos quinoa túró került bele. Mennyi lett ez a nyári gluténmentes kuglóf.

Hozzávalók (16 szelet):

Quinoa túróhoz:

  • 100 g quinoa
  • 2 evőkanál Ráma vegán margarin
  • 140 ml víz
  • 50 g cukor
  • fél citrom reszelt héja
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipet só

Tésztához:

  • 5 db közepes méretű (M-es) tojás
  • 130 g cukor
  • csipet só
  • 110 g Ráma vegán margarin
  • 1 evőkanál napraforgó étolaj
  • 1,5 db citrom reszelt héja
  • 1,5 db citrom kifacsart leve
  • 260 g It’s us Miklós universal gluténmentes lisztkeverék
  • 2 teáskanál gluténmentes sütőpor
  • egy csokor kb. 12 szál levendula virága

A forma kikenéséhez:

  • 1 evőkanál Ráma vegán margarin
  • 2 evőkanál rizsliszt

Citromos hamistúrós kuglóf elkészítése:

  • A quinoát picit pirítsuk át a Ráma vegán margarinon.
  • Majd öntsük fel vízzel, adjuk hozzá a cukrot, sót, és a reszelt citromhéjat.
  • Addig főzzük, amíg fel nem veszi az összes nedvességet, és a kis szemek „ki nem durrannak”. (ezt könnyű lesz észre venni)
  • Tegyük félre kicsit hűlni.
  • Tojásokhoz adjuk a cukrokat, sót.
  • Reszeljük bele a citromhájat, és öntsük bele a frissen facsart citrom levét is.
  • Kezdjük el habosra verni a tojásokat.
  • Pár perc után mehet bele az olvasztott margarin, étolaj is.
  • Verjük tovább.
  • Ebbe szitáljuk bele a sütőporos lisztet.
  • Majd adjuk hozzá a kissé kihűlt quinoa „túrót”.
  • Óvatosan forgassuk össze a túrót a tésztával.
  • A levendula virágokból 3-4 kivételével morzsoljunk bele a tésztába.
  • Kenjük ki a kuglófformát Ráma vegán margarinnal, és szórjuk bele a rizslisztet is.
  • Vékonyan oszlassuk el a lisztet a forma minden résében.
  • Beleöntük a masszát.
  • Előmelegített 180 °C-on kb. 40 percig sütjük.
  • A formából még melegen borítsuk ki a megsült kuglófot.
  • Ha kihűlt, a maradék levendulavirággal, és porcukorral tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: kb. 75 perc

A recept tápérték számítása folyamatban

A gluténmentes citromos kuglóf  recerpt tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes kuglóf recept quinoval

Kategória: , , ,