Rakott brokkoli – kölessel, pulykahússal
Egy klasszikus egytálétel is könnyedén átalakítható egészségesebbé! Nem kell mást tennünk, mint a sima fehér rizst cseréljük le kölesre, a darált vörös húst és a tejfölös öntetet pedig váltsuk le soványabb változatokra. Íme a mai gluténmentes egytálétel recept:
Hozzávalók 1 közepes méretű sütőtálhoz (4-6 főre):
- 500 g darált pulykamell
- 1 nagyobb vöröshagyma
- 1 evőkanál olaj
- 200 g köles
- 500 g brokkoli (rózsáira szedve kb.300 g)
- 150 g natúr * joghurt
- 100 g 12%-os * tejföl
- 100 g reszelni való * sajt (pl. trappista vagy ementáli)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db közepes méretű (M-es) tojás
- só, bors, fokhagymagranulátum, fűszerpaprika
- petrezselyem
Elkészítés:
- A kölest mérjük ki, majd alaposan mossuk át és tegyük fel főni kétszeres mennyiségű enyhén sós vízben. Hagyjuk, hogy felforrjon a víz, majd vegyük takaréklángra, tegyük rá a fedelét és hagyjuk hogy a köles a folyadékot magába szívja.
- Ezalatt vízgőz felett pároljuk puhára a rózsáira szedett brokkolit (kb. 5 perc).
- A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
- Egy serpenyőben kevés olajon dinszteljük üvegesre a vöröshagymát, majd adjuk hozzá a darált pulykamellet, fűszerezzük kb. 1-1 teáskanálnyi sóval, fokhagymagranulátummal és fűszerpaprikával, valamint egy csipetnyi borssal majd öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi, tegyünk rá egy fedőt és főzzük puhára kb. 10 perc alatt. Időnként keverjük át.
- A megpuhult húshoz keverjük hozzá a megpuhult kölest, majd az egészet alaposan dolgozzuk össze. Szükség szerint fűszerezzük még.
- Egy hőálló sütőtálat vékonyan kenjünk ki olajjal, majd rétegezzük az aljára a megpárolt brokkolirózsákat. Terítsük rá a darált hússal elkevert fűszeres kölest, majd kanál segítségével enyhén nyomkodjuk rá, hogy egyenletes legyen. Tetejére a joghurtot és a tejfölt keverjük simára, adjuk hozzá a fokhagymanyomón átnyomott fokhagymagerezdeket, és a tojást, keverjük jól át, majd az egészet oszlassuk el egyenletesen a köleses rétegen. Szórjuk meg petrezselyemmel és a reszelt sajttal.
- 180 fokra előmelegített sütőben fél óra alatt süssük aranybarnára. Sütőből kivéve hagyjuk 5 percet állni, majd tálalhatjuk is.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Elkészítési idő: kb. 1 óra
Nehézségi szint: kezdő
TIPPEK:
- * laktózérzékenyek nyugodtan használjanak laktózmentes tejtermékeket!
- * Tudta, hogy a hosszan érlelt kemény és félkemény sajtok természetes módon laktózmentesek? Nem kell mindig a drágább laktózmentes feliratút választani! Bővebben
- IR diétába is beilleszthető ez a recept.
Tápanyagtartalom egy adagban (4 vagy 6 adag esetében):
Energia | 532,2 kcal/2224,4 kJ | 355,2 kcal/1484,8 |
Fehérje | 50,3 g | 33,5 g |
Zsír | 17,5 g | 11,7 g |
Ebből telített zsír | 7,8 g | 5,2 g |
Szénhidrát | 39,8 g | 26,6 g |
Ebből cukor | 6,4 g | 4,3 g |
Élelmi rost | 6,9 g | 4,6 g |
A gluténmentes egytálétel receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
- Recept címke: brokkoli étolaj fokhagyma gluténmentes egytálétel IR barát GM receptek joghurt köles petrezselyem pulykamell reszelt sajt sajt tejföl tojás vöröshagyma