Gluténmentes hot cross buns
Iri mama gluténmentes hot cross buns-t készített:
Ez egy közkedvelt angol péksütemény, aminek nagy szerepe van a húsvét előtti böjt lezárásában. Úgy fogyasztják mint mi a croissant. Reggeli kávéhoz, teához.
Hozzávalók (8 db):
- 500 g langyos tej
- 460 g gluténmentes kenyér lisztkeverék
- 10 g psylium rost útifűmaghéj
- 100 g mazsola
- 50 g cukor
- 30 g étolaj
- 4 g xantán por (ha elhagyjátok + 10 g útifűmaghéj)
- 7 g gluténmentes porélesztő
- 1 db narancs reszelt héja
- 3-5 g mixed spice fűszer mix keverék (Lidlben, Tescoban kapható)
- 6 g só
Tetejére a kereszthez:
- 15 g gluténmentes lisztkeverék
- 10-15 g csap víz
Kisült bucik tetejére:
Egyik opció:
- felmelegített lekvárral vékonyan lekenni mikor kisült
Másik, én így készítettem:
- 10 g porcukor
- 10 g csap víz keverékével forró kisült bucikat lekenni
A gluténmentes hot cross buns elkészítése:
- Egy nagyobb tálba mérem a lisztet, cukrot, xantánt, sót, útifűmaghéjat, élesztőt, fűszer mix keveréket, narancs héját, mazsolát, alaposan elkeverem.
- Kimérem a tejet, beleteszem az olajat,meglangyosítom, majd apránként adagolom a lisztes keverékhez.
- Spatulával keverem, összeállítom a tésztát.
- Kicsit sűrűbbnek kell lenni, mint a nokedli tésztának. 20 percig pihentetem,itt kicsit sűrűsödik a tészta.
- Nagyobb méretű tepsibe sütőpapírt teszek, 35 x 24cm, majd 2 evőkanál segítségével 8 egyforma gombócokat teszek a tepsibe.
- Vizes spatulával eligazítom, csinosítom kerekre.
- Lisztet, vízzel elkeverem, habzsákba töltöm, és a tetejére keresztbe csorgatom.
- Konyhapulton duplájára kelesztem.
- KB. 1óra, de több is lehet, attól függ milyen meleg van a lakásban.
- Ezután 180 °C fokos sütőben légkeveréssel 20-25percig sütöm.
- Közben kikeverem a szirupot, cukrot vízzel elkeverem.
- A kisült, forró bucik tetejét lekenem vele, ettől fényes, és még puhább lesz.
- Nagyon finom fűszeres, kalács jellegű bucik lettek.
- Kv-hoz szeretem a legjobban, de reggelire egy pohár tejjel vagy kakaóval kitűnő reggeli.
- Próbáljátok ki, bízom benne hogy elnyeri tetszésetek.
Jó étvágyat kívánok hozzá.
Elkészítési idő: 2 óra
Nehézségi szint: haladó
(recept tápértékszámítása folyamatban)
Az gluténmentes hot cross buns tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor élesztő étolaj húsvéti receptek ivóvíz lisztkeverék mazsola narancs porcukor psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli só tej uzsonna és tízórai xantán