Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes hot cross buns

hot cross buns recept gluténmentesenIri mama gluténmentes hot cross buns-t készített:

Ez egy közkedvelt angol péksütemény, aminek nagy szerepe van a húsvét előtti böjt lezárásában. Úgy fogyasztják mint mi a croissant. Reggeli kávéhoz, teához.

Hozzávalók (8 db):

  • 500 g langyos tej
  • 460 g gluténmentes kenyér lisztkeverék
  • 10 g psylium rost útifűmaghéj
  • 100 g mazsola
  • 50 g cukor
  • 30 g étolaj
  • 4 g xantán por (ha elhagyjátok + 10 g útifűmaghéj)
  • 7 g gluténmentes porélesztő
  • 1 db narancs reszelt héja 
  • 3-5 g mixed spice fűszer mix keverék (Lidlben, Tescoban kapható)
  • 6 g só

Tetejére a kereszthez:

  • 15 g gluténmentes lisztkeverék
  • 10-15 g csap víz

Kisült bucik tetejére:

Egyik opció:

  • felmelegített lekvárral vékonyan lekenni mikor kisült

Másik, én így készítettem:

  • 10 g porcukor
  • 10 g csap víz keverékével forró kisült bucikat lekenni

A gluténmentes hot cross buns elkészítése:

  • Egy nagyobb tálba mérem a lisztet, cukrot, xantánt, sót, útifűmaghéjat, élesztőt, fűszer mix keveréket, narancs héját, mazsolát, alaposan elkeverem.
  • Kimérem a tejet, beleteszem az olajat,meglangyosítom, majd apránként adagolom a lisztes keverékhez. 
  • Spatulával  keverem, összeállítom a tésztát.
  • Kicsit sűrűbbnek kell lenni, mint a nokedli tésztának. 20 percig pihentetem,itt kicsit sűrűsödik a tészta.
  • Nagyobb méretű tepsibe sütőpapírt teszek, 35 x 24cm, majd 2 evőkanál segítségével 8 egyforma gombócokat teszek a tepsibe.
  • Vizes spatulával eligazítom, csinosítom kerekre.
  • Lisztet, vízzel elkeverem, habzsákba töltöm, és a tetejére keresztbe csorgatom.
  • Konyhapulton duplájára kelesztem.
  • KB. 1óra, de több is lehet, attól függ milyen meleg van a lakásban.
  • Ezután 180 °C fokos sütőben légkeveréssel 20-25percig sütöm.
  • Közben kikeverem a szirupot, cukrot vízzel elkeverem.
  • A kisült, forró bucik tetejét lekenem vele, ettől fényes, és még puhább lesz. 
  • Nagyon finom fűszeres, kalács jellegű bucik lettek.
  • Kv-hoz szeretem a legjobban, de reggelire egy pohár tejjel vagy kakaóval kitűnő reggeli.
  • Próbáljátok ki, bízom benne hogy elnyeri tetszésetek.

Jó étvágyat kívánok hozzá.

Elkészítési idő: 2 óra

Nehézségi szint: haladó

(recept tápértékszámítása folyamatban)

Az gluténmentes hot cross buns tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes hot cross buns recept

gluténmentes hot cross buns

Kategória: , , , ,