Gluténmentes kakaós fahéjas kovászos kalács
Iri mama egy gluténmentes kakaós fahéjas kovászos kaláccsal bővítette gluténmentes receptgyűjteményünket!
Lányok kedvence ez a gluténmentes kalács. Most kovásszal készült, nagyon finom lett.
Hozzávalók (2 rúd):
- 300 g Schär Mix B lisztkeverék
- 100 g It’ us Mária’s sütemény foszlós kalács lisztkeverék
- 30 g cukor
- 2 g só
- 15 g étolaj
- 1 db M-es tojás
- 10 g útifűmaghéj
- 350 g langyos laktózmentes tej vagy növényi alternatíva
- 100 g előtészta
Töltelék:
- 150 g vaj vagy margarin
- 15 g kakaópor
- csipet só
- 2 g fahéj (1 kiskanál)
- 5 g vaníliás cukor
- 100 g cukor
Tetejére:
- felvert tojás
- 10 g cukor (1 evőkanál)
A gluténmentes kakaós fahéjas kovászos kalács elkészítése:
- Keverő tálba mérem a liszteket, cukrot, sót, útifűmaghéjat, alaposan összekeverem.
- Hozzáadom a tojást, előtésztát, tej felét, összeállítom a tésztát.
- Mikor szép egynemű, többi tejjel jól kidolgozom.
- Ha Mária’s liszttel dolgozunk, kevesebb folyadékra lesz szükség.
- Ha másik liszttel készült, a liszt súlyának megfelelő folyadék kell.
- Végül az olajjal addig keverem míg elválik az edény falától.
- Letakarva 30 percig pihentetem. Ezután lisztezett gyúrólapon 4 részre osztom a tésztát.
- Töltelék hozzávalóit kikeverem, 4 felé osztom.
- Egyesével téglalappá nyújtom a tésztát, lekenem töltelékkel, hosszabbik oldalán feltekerem mint a bejglit.
- Többit is így készítem,majd kettesével összefonom.
- Tapadásmentes tepsibe teszem, felvert tojással lekenem, kristálycukorral szórom.
- Konyhapulton duplájára kelesztem.
- Nálam most 6 órát kelt.
- Ezután 180 °C fokos sütőben légkeveréssel 35 percig sütöm.
- Ellenőrzöm egy hurkapálcával, ha nem ragad akkor kész.
- Picit nedves volt, így tovább sütöttem 5 percig.
- Sütőt elzárva, ajtót résnyire nyitva hagyva langyosra hűtöm.
- Egy rúd azon melegében elfogyott.
- Másikat szeletekre vágom, zacskóba csomagolva fagyasztóba tettem.
- Nagyon finom lett.
Ha nincs kovászotok, élesztővel is elkészíthető. A glutenerzekeny.hu oldalon található a recept.
Elkészítési idő: 20-25 perc
Kelesztés: 6 óra 30 perc
Sütés: 40-45 perc
Nehézségi szint: haladó
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes kakaós fahéjas kovászos kalács tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor étolaj fahéj gluténmentes péksütemények gyors Hunorganic Kft. gluténmentes termékek It's us gluténmentes termékek It's us Maria's sweet baking mix liszt kakaópor kalács karácsonyi GM receptek lisztkeverék margarin psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli rizsital Schär Mix B só tej tojás uzsonna és tízórai vaj vaníliás cukor