Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes kovászos burgonyás kenyér

kenyér recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes kovászos burgonyás kenyérrel bővült.

Emlékszem még arra, amikor gyerekkoromban lehetett már kapni burgonyás kenyeret. Nagyon szerettem. De épp annyira szerettem a burgonyás lángost is. Ezek miatt gondolkoztam el, hogy kellene egy kovászos burgonyás kenyeret készítenem. Mivel a burgonya (főve, párolva is) nehezebb, mint a liszt, ezért a párolt burgonyához került kovász is, besegítve neki, hogy könnyebben keljen meg a liszttel. 

Hozzávalók (10 adag):

Kovászhoz:

Burgonyás kovászhoz:

  • 160 g tisztított, mikrohullámú sütőben „párolt” burgonya
  • 20 g érett kovász
  • 20 g It’s us Miklos’s univerzális plus lisztkeverék prebiotikus
  • 25 ml víz
  • 3 g méz

Tésztához:

  • kész, előbbi érett előtészta a kovászból
  • 315 ml langyos víz
  • 20 g Its us Naturbit útifűmaghéj őrlemény
  • 15 g só
  • csipet cukor
  • 50 g Mimen cirokliszt
  • 100 g Glutenix barna lisztkeverék
  • 50 g It’s us Fehér kenyérliszt keverék
  • 100 g It’s us Miklos’s univerzális plus lisztkeverék prebiotikus
  • 4 evőkanál napraforgó étolaj

A gluténmentes kovászos burgonyás kenyér elkészítése:

  • A burgonyákat (több, mint 160 g, hiszen meg fog párolódni) süssük meg a mikrohullámú sütőben.
  • Picit hagyjuk magára, kihűlni.
  • Amikor kihűlt, pürésítsük egy villa segítségével.
  • Mérjük hozzá a kovászt, lisztet, mézet vizet is.
  • Keverjük el, hagyjuk magára.
  • Mérjük ki a vizet.
  • Ehhez adjuk az útifűmaghéj őrleményt, és a sót, cukrot.
  • Keverjük el alaposan.
  • Keverjük össze.
  • Mérjük ki az érett kovászt, és adjuk a kissé összekevert liszthez.
  • Alaposan keverjük össze, amikor már tapad-ragad adagoljuk hozzá a napraforgó étolajat.
  • Adjuk a tésztához a már „életre” kelt, burgonyás kovászt.
  • 2-3 étolajjal leöntött felületen gyúrjuk össze, lapítsuk ki, hajtogassuk egymásra a tésztát.
  • Ezt a folyamatot ismételjük meg még egyszer-kétszer.
  • Ha nagyon tapadna a tészta, adjunk még kevés napraforgó étolajat a felületre, a tészta alá.
  • Tegyük félre huzatmentes, egyenletes hőmérsékletű helyre.
  • Érdemes betakargatni is, ha nem lenne kellően meleg a lakásban, akár tiszta szemeteszsákkal is!
  • Amikor letelt a kelési idő, kb. 4-6 óra múlva, (hőmérséklettől függ), és gyönyörűen életre kelt a kenyér, tegyük előmelegített 180 °C fokos sütőbe.
  • Én először a kenyérforma fém tepsijét melegítem fel forróra, úgy teszem bele óvatosan a kenyér tésztát sütőpapírral.
  • Kb. 45-50 perc alatt készre sül.
  • Érdemes ellenőrizni a sütés vége előtt, hogy megsült-e a tészta.
  • Ha a kenyér oldala még puhább, vegyük ki a kenyérformából, és sütőpapíron süssük sütő rácsán.
  • Vegyük ki óvatosan!
  • Én le szoktam spriccelni vízzel a forró kenyeret.
  • Sütőrácson hagyjuk teljesen kihűlni.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: elkészítés 15 perc, 2- 3 óra pihentetés, 15 perc elkészítés, 6-8 óra pihentetés, 45 perc sütés

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes kovászos burgonyás kenyér tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes kenyér recept

gluténmentes kovászos burgonyás kenyér

Kategória: , , ,