Gluténmentes kovászos extra szezámmagos bagett
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes kovászos extra szezámmagos bagett-tel bővült.
A nagy kenyér készítő lázban meg is feledkeztem a bagettekről. Nekem régebben mindig az sikerült jobban, mint a kenyér. Most újra elővettem a bagett receptjeim, kicsit frissítettem rajta, és átgondoltam kovászra. Fantasztikus ízű gluténmentes bagett lett belőle.
Hozzávalók (10 adag):
Kovászhoz:
- 50 g érett gluténmentes kovász
- 50 g Mimen cirokliszt
- 50 g It’s us Fehér kenyér lisztkeverék
- 50 g It’s us Miklos’s univerzális plus lisztkeverék prebiotikus
- 150 ml langyos víz
- 1 teáskanál méz
Tésztához:
- kész, előbbi érett előtészta a kovászból
- 315 ml langyos víz
- 20 g It’s us Naturbit útifűmaghéj őrlemény
- 15 g só
- csipet cukor
- 50 g Mimen cirokliszt
- 100 g Glutenix barna lisztkeverék
- 50 g It’s us Fehér kenyérliszt keverék
- 100 g It’s us Miklos’s univerzális plus lisztkeverék prebiotikus
- 80 g édesburgonya, főtt
- 4 evőkanál napraforgó étolaj
Forgatáshoz:
- 60 g vegyes szezámmag, fekete és hagyományos fehér
A gluténmentes kovászos extra szezámmagos bagett elkészítése:
- Mérjük ki a vizet.
- Ehhez adjuk az útifűmaghéj őrleményt, és a sót, cukrot.
- Keverjük el alaposan.
- Mérjük ki a liszteket, reszeljük hozzá a kihűlt, megfőtt édesburgonyát.
- Keverjük össze.
- Mérjük ki az érett kovászt, és adjuk a kissé összekevert liszthez.
- Alaposan keverjük össze, amikor már tapad-ragad adagoljuk hozzá a napraforgó étolajat.
- 2-3 étolajjal leöntött felületen gyúrjuk össze, lapítsuk ki, hajtogassuk egymásra a tésztát.
- Ezt a folyamatot ismételjük meg még egyszer-kétszer.
- Ha nagyon tapadna a tészta, adjunk még kevés napraforgó étolajat a felületre, a tészta alá.
- Ekkor válasszuk 3 egyforma részre a tésztát.
- Formáljuk téglalap alakúra.
- Tekerjük fel, hengergessük át többször is.
- A végeit igazítsuk el, formáljuk meg „csücsökre”
- Ugyan erre a felületre szórjuk ki az előzőleg folyó vízzel átmosott szezámmagot.
- Tegyük dobozba a tésztát és takarjuk le a tetejét. (én műanyag dobozba teszem, abban hagyom megkelni)
- Tegyük félre huzatmentes, egyenletes hőmérsékletű helyre.
- Érdemes betakargatni is, ha nem lenne kellően meleg a lakásban.
- Amikor letelt a kelési idő, kb. 6-8 óra múlva, és gyönyörűen életre kelt a bagett, tegyük előmelegített 180 °C fokos sütőbe.
- Én bagettsütő formában sütőm meg.
- Kb. 45-50 perc alatt készre sül.
- Érdemes ellenőrizni a sütés vége előtt, hogy megsült-e a tészta.
- Vegyük ki óvatosan!
- Én le szoktam spriccelni vízzel a forró kenyeret.
- Sütőrácson hagyjuk teljesen kihűlni.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: elkészítés 15 perc, 2- 3 óra pihentetés, 15 perc elkészítés, 6-8 óra pihentetés, 45 perc sütés
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes kovászos extra szezámmagos bagett tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cirokliszt cukor édesburgonya étolaj Glutenix gluténmentes bagettek gluténmentes kovász gluténmentes péksütemények It's us Miklo's universal mix lisztkeverék ivóvíz méz psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli só szezámmag uzsonna és tízórai vendégváró