Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes briós – mesteri

briós recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes mesteri brióssal bővült.

Régen, időszámításunk előtt ettem utoljára gluténmentes brióst. Emlékeimben a nagyon-nagyon cukros felső rész és a kőkemény tészta van. Gondoltam egyet, és elkészítettem kovásszal, sok cukorral és nem elolvadó cukordísszel a tetején. 

Hozzávalók (8 db brióshoz):

Kovászhoz:

A briós tésztához:

  • kész, előbbi érett előtészta a kovászból
  • 100 ml langyos víz
  • 15 g útifűmaghéj őrlemény
  • 80 g cukor
  • csipet só
  • 1 egész tojás
  • 30 g növényi margarin
  • vanília kivonat pár csepp
  • 20 g gluténmentes  zabpehelyliszt
  • 80 g Mester Család Házi kenyérliszt
  • 100 g Mester Család Kelt tésztaliszt
  • 3 evőkanál napraforgó étolaj

Lekenéshez:

  • 30 g növényi margarin
  • ½ mokkáskanál ketchup

Tetejére:

  • 5 evőkanál cukor
  • 20 g hőálló, dekor cukor

A gluténmentes mesteri briós elkészítése:

  • Mérjük ki a vizet.
  • Ehhez adjuk az útifűmaghéj őrleményt, és a sót, cukrot.
  • Keverjük el alaposan.
  • Mérjük ki a liszteket, és adjuk hozzá a tojást is.
  • Mehet bele a margarin és a vanília kivonat is és a só is.
  • Keverjük össze.
  • Mérjük ki az érett kovászt, és adjuk a kissé összekevert liszthez.
  • Alaposan keverjük össze, amikor már tapad-ragad adagoljuk hozzá a napraforgó étolajat.
  • 2-3 étolajjal leöntött felületen gyúrjuk össze, lapítsuk ki, hajtogassuk egymásra a tésztát.
  • Osszuk el a tésztát 8 egyenlő nagyságú gombócokra.
  • Egy-egy gombócot sodorjunk ki, ujjnyi vastagságú hengerré.
  • Tekerjük össze, majd a körből kimaradt részt tegyük rá a tetejére.
  • Ugyan így járjunk el a többi gombóccal is.
  • Majd kenjük le a megolvasztott margarinos ketchuppel. (ettől lesz szép színe)
  • Szórjuk meg cukorral.
  • Tegyük mélyebb tepsibe a tésztát és takarjuk le a tetejét. (én tiszta szemeteszsákoszsákot húzok a tepsire)
  • Tegyük félre huzatmentes, egyenletes hőmérsékletű helyre.
  • Érdemes betakargatni is, ha nem lenne kellően meleg a lakásban.
  • Amikor letelt a kelési idő, kb. 5-6 óra múlva, és gyönyörűen életre kelt a briós.
  • Tetejére szórjunk most hőálló cukrot.
  • Tegyük előmelegített 180 °C fokos sütőbe.
  • Kb. 30-35 perc alatt készre sül.
  • Érdemes ellenőrizni a sütés vége előtt, hogy megsült-e a briós.
  • Én le szoktam spriccelni vízzel a forró pékárut.
  • Sütőrácson hagyjuk teljesen kihűlni.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: elkészítés 15 perc, 2- 3 óra pihentetés, 15 perc elkészítés, 6-8 óra pihentetés, 45 perc sütés

Tápanyagtartalom az egészben 1 db. gluténmentes Mesteri briósban
Energia 11682 kJ / 2788 kcal 1459 kJ / 348 kcal
Zsír 95,1 g 11,9 g
  amelyből telített zsírsavak 39,5 g 4,9 g
Szénhidrát 431,5 g 53,9 g
  amelyből cukrok 185,3 g 23,2 g
Rost 24,9 g 3,1 g
Fehérje 32,8 g 4,1 g
2,76 g 0,35 g

A gluténmentes mesteri briós tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes briós recept

gluténmentes mesteri briós

Kategória: , , ,