Gluténmentes tavaszi epres képviselőfánk, Kolostól
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes tavaszi epres képviselőfánkkal bővült.
Lassan beindul az eperszezon. Ki ne imádná a kis piros mennyei, édes falatka gyümölcsöket? Most fánkokba kerültek, azok tetejére pedig növényi tejszínhab alternatíva. Egyszerűen nem lehet ellenállni ezeknek a kis csábító fánkoknak.
Hozzávalók (9 db fánk):
Tészta hozzávalói:
- 20 dkg It’s us Naturbit rizsliszt
- 10 dkg zsír
- csipet só
- 2 dl víz
- 5 db egész tojás
Eperkrémhez:
- 500 g eper
- 120 g cukor
- 1 zacskó vaníliás cukor
- csipet só
- 1 egész bio citrom reszelt héja
- 2 teáskanál agar-agar
Növényi tejszínhab alternatívához:
- 500 ml növényi tejszín
- 2 teáskanál porcukor
- 250 g növényi mascarpone
A gluténmentes tavaszi epres képviselőfánk elkészítése:
- A vízhez szórjuk bele a sót, adjuk hozzá a zsírt.
- Várjuk meg amíg teljesen felolvad a zsír.
- Ezután adjuk hozzá a rizslisztet, gyors mozdulatokkal fakanál segítségével egynemű tésztává kavarjuk.
- Levesszük a tűzhelyről.
- Egyenként nagyon gyors mozdulatokkal keverjük a tésztába a tojásokat, amíg a tészta fel nem “issza” a tojásokat. (most kézi habverő segítségével tettem)
- Kinyomjuk habzsákból a tésztákat a kívánt méretűekre.
- Majd pihentetjük azokat egy órán át.
- Addig elkészítjük az eperkrémet.
- Az eperhez adjuk a cukrokat, sót és a reszelt citromhéjat.
- Kezdjük el forralni.
- Amikor már kezd szétesni az eper, adjuk hozzá az agar-agart és pürésítsük botmixerrel.
- Egy percet forraljunk még rajta.
- Tegyük félre hűlni.
- Időnként kavarjuk meg, mert az agar-agar hamar összerántja a krémet.
- Kevergetve viszont könnyebben tudjuk a fánkok aljára nyomni a krémet.
- A tészta tetejét, csúcsaira picit vízzel megcsippentem.
- Előmelegített 180 °C fokos sütőben aranybarnára sütjük.
- NE NYISSUK KI a sütőt!
- Ez sütőtől függően 25-30 percig sütjük.
- Majd csökkentsük a hőt, és 100 °C fokon, légkeverés mellett szárítsuk ki a tésztánkat.
- Ez körülbelül 15-20 perc.
- Azért szükséges, hogy ne essenek szét sütés után!
- Sütés után hagyjuk kihűlni a fánkokat.
- Verjük fel a növényi növényi tejszínhabot, amit eredetileg lehűtüttünk.
- Amikor majdnem kész, öntsük hozzá a porcukrot, és a növényi mascarponet.
- Verjük kemény habbá.
- Amikor kihűltek már a fánkok vágjuk ketté azokat.
- Alulra nyomjunk eper krémet.
- Majd arra tejszínhabot.
- Tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: 2 óra
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes tavaszi epres képviselőfánk tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: agar-agar citrom cukor édes eper fánk Hunorganic Kft. gluténmentes termékek ivóvíz képviselőfánk növényi habtejszín alternatíva növényi mascarpone alternatíva porcukor reggeli rizsliszt só tojás uzsonna és tízórai vaníliás cukor zsír