Gluténmentes tavaszi epres képviselőfánk, Kolostól
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes tavaszi epres képviselőfánkkal bővült.
Lassan beindul az eperszezon. Ki ne imádná a kis piros mennyei, édes falatka gyümölcsöket? Most fánkokba kerültek, azok tetejére pedig növényi tejszínhab alternatíva. Egyszerűen nem lehet ellenállni ezeknek a kis csábító fánkoknak.
Hozzávalók (9 db fánk):
Tészta hozzávalói:
- 20 dkg It’s us Naturbit rizsliszt
- 10 dkg zsír
- csipet só
- 2 dl víz
- 5 db egész tojás
Eperkrémhez:
- 500 g eper
- 120 g cukor
- 1 zacskó vaníliás cukor
- csipet só
- 1 egész bio citrom reszelt héja
- 2 teáskanál agar-agar
Növényi tejszínhab alternatívához:
- 500 ml növényi tejszín
- 2 teáskanál porcukor
- 250 g növényi mascarpone
A gluténmentes tavaszi epres képviselőfánk elkészítése:
- A vízhez szórjuk bele a sót, adjuk hozzá a zsírt.
- Várjuk meg amíg teljesen felolvad a zsír.
- Ezután adjuk hozzá a rizslisztet, gyors mozdulatokkal fakanál segítségével egynemű tésztává kavarjuk.
- Levesszük a tűzhelyről.
- Egyenként nagyon gyors mozdulatokkal keverjük a tésztába a tojásokat, amíg a tészta fel nem “issza” a tojásokat. (most kézi habverő segítségével tettem)
- Kinyomjuk habzsákból a tésztákat a kívánt méretűekre.
- Majd pihentetjük azokat egy órán át.
- Addig elkészítjük az eperkrémet.
- Az eperhez adjuk a cukrokat, sót és a reszelt citromhéjat.
- Kezdjük el forralni.
- Amikor már kezd szétesni az eper, adjuk hozzá az agar-agart és pürésítsük botmixerrel.
- Egy percet forraljunk még rajta.
- Tegyük félre hűlni.
- Időnként kavarjuk meg, mert az agar-agar hamar összerántja a krémet.
- Kevergetve viszont könnyebben tudjuk a fánkok aljára nyomni a krémet.
- A tészta tetejét, csúcsaira picit vízzel megcsippentem.
- Előmelegített 180 °C fokos sütőben aranybarnára sütjük.
- NE NYISSUK KI a sütőt!
- Ez sütőtől függően 25-30 percig sütjük.
- Majd csökkentsük a hőt, és 100 °C fokon, légkeverés mellett szárítsuk ki a tésztánkat.
- Ez körülbelül 15-20 perc.
- Azért szükséges, hogy ne essenek szét sütés után!
- Sütés után hagyjuk kihűlni a fánkokat.
- Verjük fel a növényi növényi tejszínhabot, amit eredetileg lehűtüttünk.
- Amikor majdnem kész, öntsük hozzá a porcukrot, és a növényi mascarponet.
- Verjük kemény habbá.
- Amikor kihűltek már a fánkok vágjuk ketté azokat.
- Alulra nyomjunk eper krémet.
- Majd arra tejszínhabot.
- Tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: 2 óra
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes tavaszi epres képviselőfánk tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: agar-agar citrom cukor édes eper fánk Hunorganic Kft. gluténmentes termékek ivóvíz képviselőfánk növényi habtejszín alternatíva növényi mascarpone alternatíva porcukor reggeli rizsliszt só tojás uzsonna és tízórai vaníliás cukor zsír










Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
Gluténmentes cukkinis tócsni
Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival... 

