Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes tavaszi epres képviselőfánk, Kolostól

fánk recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes tavaszi epres képviselőfánkkal bővült.

Lassan beindul az eperszezon. Ki ne imádná a kis piros mennyei, édes falatka gyümölcsöket? Most fánkokba kerültek, azok tetejére pedig növényi tejszínhab alternatíva. Egyszerűen nem lehet ellenállni ezeknek a kis csábító fánkoknak. 

Hozzávalók (9 db fánk):

Tészta hozzávalói:

  • 20 dkg It’s us Naturbit rizsliszt
  • 10 dkg zsír
  • csipet só
  • 2 dl víz
  • 5 db egész tojás

Eperkrémhez:

  • 500 g eper
  • 120 g cukor
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • csipet só
  • 1 egész bio citrom reszelt héja
  • 2 teáskanál agar-agar

Növényi tejszínhab alternatívához:

  • 500 ml növényi tejszín
  • 2 teáskanál porcukor
  • 250 g növényi mascarpone

A gluténmentes tavaszi epres képviselőfánk elkészítése:

  • A vízhez szórjuk bele a sót, adjuk hozzá a zsírt. 
  • Várjuk meg amíg teljesen felolvad a zsír.
  • Ezután adjuk hozzá a rizslisztet, gyors mozdulatokkal fakanál segítségével egynemű tésztává kavarjuk.
  • Levesszük a tűzhelyről. 
  • Egyenként nagyon gyors mozdulatokkal keverjük a tésztába a tojásokat, amíg a tészta fel nem “issza” a tojásokat. (most kézi habverő segítségével tettem)
  • Kinyomjuk habzsákból a tésztákat a kívánt méretűekre. 
  • Majd pihentetjük azokat egy órán át.
  • Addig elkészítjük az eperkrémet.
  • Az eperhez adjuk a cukrokat, sót és a reszelt citromhéjat.
  • Kezdjük el forralni.
  • Amikor már kezd szétesni az eper, adjuk hozzá az agar-agart és pürésítsük botmixerrel.
  • Egy percet forraljunk még rajta.
  • Tegyük félre hűlni.
  • Időnként kavarjuk meg, mert az agar-agar hamar összerántja a krémet.
  • Kevergetve viszont könnyebben tudjuk a fánkok aljára nyomni a krémet.
  • A tészta tetejét, csúcsaira picit vízzel megcsippentem. 
  • Előmelegített 180 °C fokos sütőben aranybarnára sütjük. 
  • NE NYISSUK KI a sütőt!
  • Ez sütőtől függően 25-30 percig sütjük.
  • Majd csökkentsük a hőt, és 100 °C fokon, légkeverés mellett szárítsuk ki a tésztánkat.
  • Ez körülbelül 15-20 perc.
  • Azért szükséges, hogy ne essenek szét sütés után!
  • Sütés után hagyjuk kihűlni a fánkokat.
  • Verjük fel a növényi növényi tejszínhabot, amit eredetileg lehűtüttünk.
  • Amikor majdnem kész, öntsük hozzá a porcukrot, és a növényi mascarponet.
  • Verjük kemény habbá.
  • Amikor kihűltek már a fánkok vágjuk ketté azokat.
  • Alulra nyomjunk eper krémet.
  • Majd arra tejszínhabot.
  • Tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: 2 óra

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes tavaszi epres képviselőfánk tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes fánk recept

gluténmentes tavaszi epres képviselőfánk, Kolostól

Kategória: , , ,