Tejmentes quinoás „túrófánk” – gluténmentesen
KolosFreeFood receptválogatásunk egy tejmentes és egyben gluténmentes hamis túrófánkkal bővült.
Nemrég Erdélyben voltam, ahol mindenki evett túrófánkot, áfonyalekvárral. Nagyon gyönyörűen nézett ki, szívesen megettem volna én is. De a tejmentes és gluténmentes diétám miatt ugye nem lehetett. Így aztán elkészítettem a hamis túrót quinoából, halkan jegyzem meg, szerintem jobban adja vissza a túró ízt, mint a kölestúró. Pillanatok alatt kész, és igazán hozza a gluténmentes túrófánk ízt.
Hozzávalók (12 darabhoz):
Quinoa „túró”-hoz:
- 100 g quinoa (Szafi free)
- 120 ml víz
- 1 evőkanál Ráma vegán margarin
- 1 db kezeletlen héjú citrom reszelt héja
- pár csepp frissen facsart citromlé
- 1 evőkanál vanília aroma/kivonat
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 evőkanál cukor
- csipet só
Tésztához:
- a kész quinoa túró
- 1 db egész tojás
- 6-7 evőkanál It’s us Miklos univerzális gluténmentes lisztkeverék
- bő napraforgó étolaj a sütéshez
Tetejére:
- 125 g Dr. Oetker Vegán tejföl
- 4 evőkanál áfonyalekvár
A quinoás „túrófánk” elkészítése:
- A quinoát átforgatjuk az olvasztott margarinon.
- Majd felöntjük a vízzel.
- Reszeljük hozzá a citromhéjat.
- Adjuk hozzá a cukrokat, sót, és a vanília kivonatot.
- Forraljuk fel.
- Amikor már a kis quinoa szemek „kinyílnak” akkor kész is, elzárhatjuk a gázt alatta, és takarjuk le fedővel lábast.
- Pár perc várakozás után, öntsük le az esetlegesen megmaradó vizet róla.
- Keverjük hozzá a tojást.
- Ezután tegyük bele a 6 – 7 evőkanál gluténmentes lisztet. (a tojás méretétől függ, hogy mennyi lisztet vesz fel.)
- Amíg a tészta pihen, tegyük oda hevíteni a napraforgó étolajat.
- Készítsük el a mártást.
- 125 g vegán tejföl alternatívához (most Dr. Oetker) keverjünk csipet sót, és 1 evőkanál porcukrot.
- Evőkanál segítségével szaggattam ki a fánkokat, persze kézzel is lehet formázni kis gombócokat.
- Pár perc alatt kisütjük mindkét oldalát a fánkoknak.
- Papírtörlőre téve itassuk le róluk a maradék étolajat.
- Tálaljuk a porcukros tejföllel, és pár kanál áfonya lekvárral.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő, könnyű elkészíteni
Elkészítési idő: 30 perc
A recept tápérték számítása folyamatban
A tej- és gluténmentes túrófánk recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: 30 perc alatt citrom édes fánk gyors It's us gluténmentes termékek It's us Miklo's universal mix lisztkeverék lisztkeverék margarin olaj quinoa reggeli só tejföl alternatíva tejmentes tojás túrófánk uzsonna és tízórai vanília vaníliás cukor víz