Gluténmentes tepertős burgonyás pogácsa
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes tepertős burgonyás pogácsa bővült.
Ha még nem döntöttük el hogy milyen sós nassolnivaló val várjuk a húsvéti vendégeket próbáljuk ki ezt másnap is puha teperős gluténmentes pogácsát. A burgonyának köszönhetően másnap is puha leveles, finom ízű lesz a pogácsák. Az elkészítése kicsit hosszadalmas, de megéri a fáradozást.
Hozzávalók (26 db):
- 40 dkg g Miklós It’s us fehér gluténmentes kenyérlisztkeverék
- 220 g főtt burgonya
- 20 g psylium rost útifűmaghéj
- 1 db egész tojás
- 3 evőkanál fehér bor
- 4 teáskanál só
- 450 ml Alpro rizs főzőkrém
- 20 g friss élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 1 evőkanál étolaj
- 3-4 evőkanál rizsliszt, a nyújtáshoz
Tepertő krém hozzávalói:
- 300 g tepertő
- 1/2 evőkanál zsír
- ízlés szerint frissen őrölt bors
Lekenéshez:
- 1 db egész tojás
A gluténmentes tepertős burgonyás pogácsa elkészítése:
- A rizskrémben elmorzsoljuk a friss élesztőt a cukorral.
- Várunk addig amíg felfut az élesztő.
- Közben a lisztet az útifűmaghéjat a tojást a sót és a bort összekeverjük.
- Amikor felfutott az élesztő hozzáadjuk a liszthez.
- A krumplit reszeljük le a tészta alapanyagai hoz.
- A dagasztógépben keverjük egynemű masszává a tésztánk at.
- Alapos dagasztás után tegyük félre langyos helyre a tésztánk at megkelni.
- Ha a tészta nagyon ragadna érdemes hozzátenni egy evőkanál étolajat.
- Amíg a tészta kell készítsük el a tepertő krémet.
- Egy éles pengéjű darálógépben a zsírt a tepertővel és a borssal alaposan daráljuk keverjük össze.
- A tepertőkrém puha és kenhető legyen.
- A közben megkelt tésztát rizs lisztezett sütőpapíron nyújtsuk ki.
- A tepertőkém felével kenjük le a tésztánk at.
- A tészta két szélét hajtsuk egymásra.
- Ezután a tészta hosszabbik két vége közül az egyiket hajtjuk a tészta alá a másikat a tésztára.
- A sütő papírral együtt tegyük pihenni hűtőszekrénybe kb. 30 percre.
- 30 perc elteltével vegyük ki a tésztát szórjuk meg rizs liszttel.
- Nyújtsuk ki újra a vékony tésztává, kenjük le a Tepertő krém maradék részével.
- Ekkor ugyanígy hajtogass uk be a tésztát.
- A tésztát tegyük újra 30 percre hűtőszekrénybe.
- Közben verjük fel egy tojást, amivel majd lekenjük a pogácsákat.
- Kb. 2 cm vastagságúra nyújtjuk ki a tésztát.
- Egy éles késsel vagdos uk be a tetejét átlósan.
- Szaggasson ki a pogácsákat, majd a kezünkkel sodorjuk is meg hogy magasabbak legyenek.
- Tegyük a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsi be, majd kenjük le a felvert tojással.
- Előmelegített 200 °C fokos sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük.
- Langyosan a legfinomabb, forró teával, mint a gyerekkoromban, ahogy ettük.
Jó étvágyát kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: hajtogatással együtt két és fél óra
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes tepertős burgonyás pogácsa tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: bor bors burgonya cukor élesztő étolaj glutén és tejmentes húsvéti receptek It's us Mikló's bread mix gluténmentes lisztkeverék pogácsa psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli rizsliszt só tojás uzsonna és tízórai vendégváró zsír