Gluténmentes almás pite mazsolával és házi szilva lekvárral
Iri mama legújabb gluténmentes almás pite változata:
Sok éve készítek gluténmentes almás pitét, mindig kicsi pluszt teszek hozzá. Most is így volt ez. Hihetetlenül finom, omlós, szaftos pite lett. Próbáljátok ki, bízom benne hogy elnyeri tetszésetek.
Hozzávalók (kb. 20 szelethez):
Töltelék :
- 1,5k g alma
- 10 dkg mazsola
- 40 g cukor
- 5 g gluténmentes fűszerkeverék (gyömbér, fahéj, koriander, szerecsendió, szegfűszeg, kömény keveréke)
- 30-40 g rizsdara a töltelék alá és fölé szóráshoz
- 50g szilva lekvár (saját készítésű)
Tészta :
- 150 g It’s us Miklo’s universal gluténmentes lisztkeverék (korábbi néven Alfa-mix)
- 150 g It’s us Kati’s low carb mix gluténmentes sütemény lisztkeverék
- 200 g Schr baking mix liszt (régi nevén Mix it)
- 4 g sütőpor
- 5 g útifűmaghéj
- 50 g cukor
- 120 g tejföl
- 2 db M-es méretű tojás
- 150 g margarin
- 1 db narancs reszelt héja
A gluténmentes almás pite elkészítése:
- Először az almát meghámozom, mosom, nagylyukú reszelőn lereszelem. Kicsit kinyomom a levét, mert nagyon leveses. Különben eláztatja a tésztát.
- Lábasba teszem, ráteszem a cukrot, és a fűszer mix keveréket, megpárolom. Így is lesz leve, de ennyi jó ha van. Amíg hűl, elkészítem a tésztát.
- Száraz hozzávalókat tálba mérem, elkeverem.
- Ezután a tojásokat, tejfölt és a margarint, rugalmas tésztát gyúrok. Én többféle lisztet használtam, de lehet csak az egyikből is‼ Ebben az esetben lehetséges hogy több tejföl kell hozzá, mert minden lisztnek más a folyadék felvétele. Ehhez a recepthez ennyire volt szükség.
- Csodás, rugalmas, jól kezelhető tészta lett. Addig pihen, míg a töltelék kihűlt.
- Ezután elfelezem úgy, hogy ami alulra kerül tészta az picivel nagyobb méretű legyen.
- Sütőpapíron tepsi méretűre (35 x 25 x 4 cm) nyújtom, papírral együtt tepsibe húzom, villával megszúrkálom.
- Rizsdarával megszórom, majd a kihűlt alma tölteléket elsimítom rajta. Erre kanalazom a lekvárt, elsimítom, és megszórom rizsdarával.
- Kinyújtom a tészta másik felét, ráteszem a tetejére, megszurkálom.
- Én hagytam ki díszítéshez egy kis tésztát, hogy szebb legyen, de ez elhagyható.
- Előmelegített sütőben 180 °C fokon, légkeveréssel 20 percig sütöm.
- Rácson hűtöm, szeletelem.
- Porcukorral szórom, csak a fotó miatt, egyébként nem teszek rá.
Elkészítési idő: 1 óra 30perc
Nehézségi szint: haladó
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. mazsolás, almás, lekváros gluténmentes pitében |
Energia | 19170 kJ / 4566 kcal | 958 kJ / 228 kcal |
Zsír | 138,4 g | 6,9 g |
amelyből telített zsírsavak | 78,3 g | 3,9 g |
Szénhidrát | 762,5 g | 38,1 g |
amelyből cukrok | 358,7 g | 17,9 g |
Rost | 112,2 g | 5,6 g |
Fehérje | 37,3 g | 1,9 g |
Só | 2,38 g | 0,12 g |
A gluténmentes almás pite recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: alma cukor fahéj glutén- és élesztőmentes gyömbér It's us gluténmentes termékek It's us Kate's low carb mix gluténmentes lisztkeverék It's us Miklo's universal mix lisztkeverék koriander lekvár lisztkeverék margarin mazsola narancs pite rizsdara Schär Mix it / Schär baking mix sütőpor szegfűszeg szerecsendió tejföl tojás